Lekkersamenklooien 2019: professionaliseren

27 januari, 16:00: Vet leuke update Lekkersamenklooien en lekker samen eten.

Het was weer tijd. Er was zoveel gebeurd in de stichting dat we er met het hele bestuur en de adviesclub over moesten praten. Traditiegetrouw zijn de LSK bijeenkomsten buiten. Lees maar, en hier ook. We kunnen inmiddels allemaal verdienstelijk schieten met een buks, dus voor één keer kon de bijeenkomst binnen in de winter plaats vinden. (Met zelfgemaakte fudge, thuisgebrouwen bier en lekker veel eten.)

Hoe het begon

1 februari zaten we thuis op de vloer, met een onduidelijk doel maar wel met een hunch dat het belangrijk was wat we deden.

Nu, bijna vier jaar later weten we goed wat de willen. En zijn we een stem waar rekening mee gehouden wordt. En daar zijn we trots op!

2018, here goes…

We werden uitgenodigd door onze vrienden van de ABN AMRO Foundation om met een expertteam vanuit de bank eens goed te bekijken waar we staan, wat we willen en hoe dat te bereiken. Uitkomst: meer focus. Kiezen wat we doen en daaraan vasthouden. Check. Dank! (Op de foto roken Karlijn, Peet en onze moderator een lekkere bleekselderij.)

Gesteund door de ABN AMRO foundation heeft Astrid twee maak-kisten ontwikkeld bij haar boek. Deze kisten gaan het land door en brengen kinderen in aanraking met lezen en maken. Samen met de vrijwilligers van de bank lezen de kinderen in Bo bouwt een boot, waarna ze zelf een zaag of touw gaan maken. Als Bo. Makers maken check.

Het dikke boek van Max en Ro

Astrid is inmiddels ook een eind op weg met haar crowdgesourcete boek over (jawel) gereedschap. Er zijn inmiddels drie hoofdstukken af en beschikbaar, en het vierde komt eraan. Gratis te downloaden in het Nederlands en Engels, of tegen kostprijs te koop bij stripboekwinkel Beeldverhaal in Amsterdam. (Dat laatste is voor Astrid een droom die uitkomt. Tussen de echte striptekenaars liggen.) Go get it! En natuurlijk: go make it!

Fablearn en Maker Faire

En dan natuurlijk Fablearn. De eerste grote faire plus conferentie over maken speciaal voor het onderwijs, voorafgaand aan de geweldige Eindhoven Maker Faire. (Waar we ook weer een praatje mochten houden, dank.) Bijna alle leuke onderwijs makers deden mee. Wij mochten in de persoon van Astrid samen met Per-Ivar Kloen een mooie maakchallenge voor het onderwijs bedenken en ontwikkelen:

En Astrid sprak op het grote podium over de stand van het maakonderwijs in Nederland. (Geïnspireerd door Astrid’s geheime historische liefde Johan Huizinga.)

Astrid’s kritische beschouwing haalde ook Make magazine. (Achievement unlocked.)

Duizenden kinderen op expeditie

Expeditie micro:bit kreeg een mooi vervolg in de Micro:spelen. Dank FutureNL voor dit mooie partnership! Het blijft gaaf onze dingen in het wild in allerlei schoolklassen tegen te komen.

Makers maken

En wat maar blijft is het project Makers Maken, waarin alles dat we tot nu hebben gedaan eigenlijk samenkomt.

Natuurlijk de poster (voor thuis, school en werkplaats), maar nu ook de koppeling met het PO, en het denken over maken zoals de Bauhaus beweging denkt over kunstopleidingen. Met aandacht voor het grote belang van vaardigheden. Dat zie je bijvoorbeeld in de minimaakcursussen, met ruimte voor vaardigheden, verhalen en rolmodellen.

En ook nog…

We praatten over al deze dingen, en natuurlijk ook over Altoids everyday carry oplossingen, en de plotter avonturen van Arjan. En Marten had de etsen mee die hij samen met onze junioren maakte. En Astrid  kreeg mooie potloden. En giethars. En zo’n mooi Arjan dingetje.

En nu?

We hebben veel gedaan in 2018. Omdat we het zelf graag willen, maar ook omdat de wereld het steeds meer van ons vraagt: onze visie en materialen worden gewaardeerd en gebruikt. En dus besloten we meer te professionaliseren.

  • We geven het bestuur een slinger (zie hieronder): Karlijn wordt de nieuwe voorzitter van het bestuur. (Welkom!) Astrid blijft als directeur en creatief de dagelijkse gang van zaken leiden.
  • We gaan door met Makers Maken, de behoefte daaraan is groot. Met zowel een school als thuis aanbod. Want makers maak het best door overal te ondersteunen. (Uiteraard vallen de meeste producten die we maken onder Makers Maken.)
  • We gaan nieuwe modellen voor financiering onderzoeken, want de incidentele steun is niet goed voor de continuïteit. Daarover later mee.

Ik stel u voor:

Stichting Lekkersamenklooien is opgericht door Astrid Poot en Peet Sneekes.
Het bestuur wordt gevormd door:
  • Karlijn Moll, bestuursvoorzitter
  • Floor Bolhuis, ere-voorzitter
  • Peet Sneekes, bestuurslid
  • Roel Bolhuis, penningmeester
  • Marjo Postma, secretaris
Het bestuur wordt bijgestaan door een adviesraad:
  • Anneke Dorsman
  • Per-Ivar Kloen
  • Marten Hazelaar
  • Arjan van der Meij
  • Rolf van Oven
De dagelijkse leiding is in handen van:
  • Astrid Poot, directeur

Hier zie je ze. (Behalve Peet, hij maakte de foto. En ook zonder onze ere-voorzitter want zij vindt vergaderen saai. En Rolf kon niet, dat was jammer.)

Ik ben blij. En herlas ons manifest. Toen was ik nog meer blij. 2019, berg je maar, we komen eraan. Beter, sneller, groter.