Bo bouwt een boot, een boek voor makers.

Bo bouwt een boot is uitverkocht. We hebben er nog ongeveer 50 voor kale kostprijs verstuurd in de vreemde corona tijd, maar nu is het echt over. Dank allemaal.

Wel kun je hier gratis het gereedschappen-katern downloaden. 10 spreads over gereedschap en van alles om zelf te doen!

Onze wereld heeft makers nodig. Kinderen die vroeg leren dat je niet alles hoeft te kopen, maar ook zelf kunt maken voelen zich autonomer en kunnen beter omgaan met de druk van het digitale. Kinderen die maken zijn creatiever, vindingrijker en hebben meer zelfvertrouwen. Precies het doel dan Astrid Poot en Dieuwertje Boeren met hun boek voor ogen hebben: meer makers maken!

 Het verhaal

Bo bouwt een boot is een prachtig boek over vriendschap, twijfel, doorzettingsvermogen, creativiteit en samen problemen oplossen.

De brug tussen de boerderij van Bo en het huis van haar opa wordt gesloopt. Wat nu? Bo maakt een plan: ze wil een boot voor opa bouwen. In een verlaten schuur begint ze stiekem aan de boot.

Ze leer opa beter kennen dan haar misschien lief is, ze overwint tegenslagen, krijgt hulp uit onverwachte hoek en verandert het leven van opa meer dan ze had verwacht.

De gereedschappen

Bo bouwt een boot is ook een boek over gereedschap: waar komt het vandaan, hoe moet je het gebruiken en wat kun je er zelf mee maken?

Wist je dat het zakmes is uitgevonden door de Romeinen, maar dat er in het begin niet eens een mes in zat? En hoe zit het eigenlijk met een zingende zaag, zaagt die een beetje? En doe als Bo: leer hoe je touw maakt met een boormachine en hoe je boeken bindt met een lijmpistool. Een een zaag? Die maak je ook gewoon zelf!

We zaagden alles in de prak met een groep 6, kijk maar:

Wat je ziet is wat je kunt worden.

Astrid en Dieuwertje bedachten het boek samen. Hun doel is kinderen te inspireren op veel verschillende manieren. Door een mooi verhaal met prachtige tekeningen, maar ook met leuke weetjes over gereedschap en ideeƫn voor projecten om zelf te maken. Zo wordt maak-inspiratie meteen omgezet in maak-actie! Want zien maken doet maken. En onze hoofdpersoon laat zien dat ook meiden prima makers zijn. Wat je ziet is wat je kunt worden.

Bo bouwt een boot is voor kinderen vanaf 9 jaar. Je koopt het voor 17,95 bij de boekhandel op de hoek, of online bij bijvoorbeeld Bol, Bruna, Ako en meer.

En wat vinden anderen ervan? VIJF BOLLEN!

Reacties zijn extreem positief tot nu toe šŸ™‚ Susan Spekschoor gaf ons 5 bollen en schreef dit: Wat een fijn boek om te lezen! Ik ben er in begonnen en heb het niet eerder weggelegd toen het uit was. Het verhaal sluit aan bij de belevingswereld van kinderen. De schrijfstijl is prettig en teksten worden afgewisseld en ondersteund met kleurrijke illustraties. Wat ontzettend leuk dat het boek afgesloten wordt met een compleet hoofdstuk over maken. Wellicht gaat het wel kriebelen bij de lezers om zelf iets te maken! Want dit boek nodigt echt uit om zelf ook aan de slag te gaan. Je krijgt genoeg ideeĆ«n aangereikt. Naast het maken gaat dit boek ook over vriendschap, gevoelens en doorzetten. Alleen kwam Bo er niet uit, maar door samen te werken en door te zetten kom je er wel. Dit boek vind ik dus echt een aanrader. Voor makers, maar ook voor (nog) niet-makers. Dank Susan!

En Carla Desain tipt ons ook:

We liggen bij veel boekhandels en hebben de leukste ambassadeurs:

En de Twitteraars in binnen- en buitenland zijn ons ook goed gezind:

En dan de fijne geruchten! We horen over kinderen die liever de dag overslaan op weg naar de volgende avond-voorlees-sessie, we krijgen foto’s van fijn aandachtig gelees, echt heerlijk! Nu nog hopen dat de Sint het mooi vindt šŸ™‚

En fanmail! Owoho!!!

We lanceerden het boek in de fantastische Scheltema in Amsterdam. Signeren en veel geklooi. Het was heerlijk en een groot succes. En alle hoofdpersonen waren erbij!

En -klap op de vuurpijl- ook NDB Biblion raadt ons boek aan. Bibliotheken, kom maar op!

Dieuwertje Boeren is schrijver en leerkracht in het basisonderwijs. Astrid Poot is creatief directeur van prijswinnend ontwerpbureau Familie van Fonk en medeoprichter en voorzitter van Stichting Lekkersamenklooien. Astrid publiceert regelmatig over maken (bijvoorbeeld deze 5 redenen om van kinderen makers te maken) en is de bedenker van Klooikoffers en het project Makers maken.