W&T onderwijs? Doe als Arvind Gupta!

Arvind Gupta is een speelgoedmaker en wetenschapspromotor uit India. Met zijn toys from trash laat hij zien dat wetenschappelijk spelen/ leren/ ontdekken overal, met hele gewone spullen door iedereen mogelijk is.

In zijn wereldberoemde TED-talk doet hij voor hoe eenvoudig wetenschapsonderwijs kan zijn.

Op zijn site vind je honderden projecten om zelf te maken.

Voor Zaans Gemaakt (maakproject voor Fluxus) hebben Ester Stoelinga en ik zijn ideeën gebruikt in onze lessen over dijken en molens.

Een pomp van een fietsband:

Een pomp van een tube:

Goed(koop)

Ik houd het meest van Gupta omdat hij ons laat zien dat je niet altijd een dure set spullen hoeft te kopen om iets te kunnen (aan)leren. Veel educatieve sets zijn of erg stom of erg onbetaalbaar. En je hebt ze ook vaak niet nodig; met spullen uit je rommel la kom je al een heel eind.

Kerndoelen

Veel van de projecten van Gupta zijn te koppelen aan W&T onderwijs.

Uit de publicatie In 2020 op alle basisscholen wetenschap & technologie: Bent u er klaar voor? :

W&T-onderwijs gaat altijd ergens over. In het leerplankader is kennis uitgewerkt voor aardrijkskunde, geschiedenis, mens en samenleving en natuur en techniek. Ze behoren tot het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW).

Aandachtsgebied en begrippen

  • aarde: positie in het heelal, sferen, endogene krachten, exogene krachten, weer en seizoenen
  • natuur: levende natuur: biologische eenheid, instandhouding, interactie, voortplanting, evolutie, evenwicht niet-levende natuur: materie/stof, materiaal, energie, warmte, elektriciteit, magnetisme, geluid
  • mens & maatschappij: bevolking, wonen, inrichting ruimte, waterhuishouding, bestaansmiddelen, historie, techniek, technologie

Het zou geweldig zijn als iemand Gupta’s projecten zou koppelen aan de doelen en leerlijnen. (Wie?) Ik houd me aanbevolen en ik ben vast niet de enige.

En tot dat zover is maak ik gewoon nog wat dingen.

Aan de slag

De site van Gupta staat barstensvol projecten. Kijk zelf: http://www.arvindguptatoys.com/toys.html

Maak bijvoorbeeld deze katapult:

Of balanceer je leerlingen op ballonnen: