Tools zijn cool! Onze quiz op de Eindhoven Maker Faire.

Vaste prik in de herfst: MakerFaire in Eindhoven. Voor ons belangrijk, want we moeten steeds opnieuw een laagje toevoegen aan onze Droste foto. Om te vieren dat we als stichting al zo lang bestaan.

Peet was er niet bij, ik heb mijn ogen dicht en ons haar zat beroerd (regen). Hoera! Dank Pierre voor de foto.

We waren weer uitgenodigd door de organisatie om iets leuks te komen laten zien -zeer vereerd- en deden een korte quiz. Over gereedschap! Want tijdens de research voor alle boeken, blogs en kaarten over gereedschap kom ik de leukste verhalen tegen.

In dit blog vind je de quiz en leg ik de antwoorden uit. Handig voor als je jouw klas of familie wilt bequizzen. De hele quiz (plus antwoordslides) vind je hier als PDF. Lekker voor je digibord. Klaar?

Vraag 1

Het publiek: ‘Dat hun mes brak en dat ze toen dachten, afbreekmes!‘ Best goed!

Het afbreekmes is in 1956 bedacht door de broers Okada, geïnspireerd door een reep chocola die ze als kind aten. Slim!

Vraag 2

Publiek: ‘Ik houd hem helemaal bij het eind vast, lekker hard slaan!’ en ‘Ik juist vooraan, anders is het moeilijk.’ Samen goed! Lees maar:

Vraag 3

Publiek: ‘Een zaag?’ ‘Een mes?’

De Romeinen hadden de eeste multitools, zilveren bestek voor luxe picknicks. Gek genoeg zat er geen mes aan! Het eerste invouwbare mes was er rond 1800, en het Zwitserse zakmes begon met Modell 1890 in 1891. Dat was een mes voor soldaten: ze konden er eetblikken mee openmaken en hun wapen onderhouden.

Vraag 4

Publiek: ‘De Romeinen hadden beton!’ ‘De Chinese muur is van rijst!’ Ook weer allemaal goed! Kijk maar:

Vraag 5

‘Het luchtbelletje!’ Klopt als een bus. Voor de waterpas hadden we het schietlood, maar in regen en wind was dat een stuk onhandiger dan de waterpas zoals we we die nu nog kennen.

Vraag 6

Publiek: ‘2003!’ ‘1980!’

Dat laatste komt er het dichtste bij. Seymour Papert (held van het maakonderwijs!) bedacht in 1967 LOGO, de eerste programmeertaal voor kinderen. En erbij de LOGO Turtle, een programmeerbare robot!

Sinds 2003 hebben we Scratch, met inmiddels 40.000.000 gebruikers wereldwijd. Mitch Resnick (leider van de onderzoeksgroep die het ontwikkelt) vertelt er mooi over! Kijk maar eens hier.

We hebben een winnaar!

De winnaar was een jonge maker die hard meedacht en bij veel antwoorden enorm in de goede richting dacht. Misschien wordt hij later wel uitvinder. Dat zou geweldig zijn! Sowieso waren de kinderen het beste in de quiz. Die durven tenminste gewoon wat te roepen! En grappig genoeg is zo’n eerste idee vaak best goed. Zou uitvinden zo beginnen? Gewoon maar wat bedenken?

Meer weten over gereedschap?

Wat raar was…

We hebben de Godfather Rene Pare van de Eindhoven Maker Faire nergens gezien. Raar, want normaal loopt hij licht gestresseerd maar best gelukkig rond… Onze conclusie? Hij zat in het mascotte pak!

Zit Rene in het pak? Wij denken van wel.

Betrapt Rene. Bedankt! En je team natuurlijk ook. Tot volgend jaar.