Weet wat je eet: niet kopen, zelf maken!

Een canon voor ons voedsel.

Op 23 februari 2017 ontmoette een illuster gezelschap elkaar in de delicatessenwinkel van Luigi Pucciano: Terre Lente. (Gespecialiseerd in producten uit Zuid-Italië.)

De aanwezigen: Luigi, Karlijn Moll (thuisbakker en thuiskok), Roel Bolhuis (thuisbrouwer), Maarten Kuiper en Melissa Korn (Slow Food) en Astrid Poot (bedenker van Co-Chef, maker). Het gezelschap had een visie op eten en wat er nu nodig was en daar ging de bijeenkomst over.

aantekeningen maken en proeven tegelijk!

Voedsel-canon

Geïnspireerd door mijn poster met 50 gereedschappen, gingen we nadenken over een canon van hele gewone gerechten en ingrediënten die mensen kant en klaar kopen, terwijl zelf maken vaak heel goed kan en soms zelfs beter is.

tientallen potten bramenjam, pannen uitlikken als hoogtepunt

En dat komt niet uit de lucht vallen: toen ik kind was maakte mijn moeder zelf jam (en dat doe ik nog steeds), onlangs vilden we een haas en de laatste vakantie probeerden we watermeloen-snoep te maken (mislukt). En de man bivakkeert hele dagen in de keuken als hij weer een nieuw bier brouwt (of als hij lekker kookt). We houden er wel van.

Het is leuk en belangrijk

Want met het steeds groeiend aanbod van gemaksvoedsel weten we niet meer zo goed wat we eten. Door bewuster bezig te zijn met (juist) onze dagelijkse maaltijd zullen we ons voedsel meer waarderen en beter kiezen. En nee, we hoeven voortaan alles helemaal niet zelf te doen (onze zelfgebakken croissants zijn een stuk minder goed dan die van de bakker), maar het is wel fijn als we beter weten en begrijpen wat we eten.

Ja hallo, mogen we dan niets meer kopen?

Natuurlijk hoeven we voortaan niet alles zelf te doen (onze zelfgebakken croissants waren glorieus mislukt), maar het is wel fijn als we beter weten en begrijpen wat we eten. En waarderen: wij zijn superblij met de kennis en vakmanschap van de bakker.

Best wel vieze zelfgebakken croissants.

Het mag makkelijk

Natuurlijk kun je vinden dat mensen gewoon bewuster moeten leven. ‘Alle inspiratie en recepten staan gewoon online!’ Maar we hebben gemerkt met onze gereedschapsposter (waar je gereedschappen afvinkt die je hebt geprobeerd) dat een kleine voorzet enorm helpt. Een lijst, die je af kunt werken. Simpel.

Dus daar is t’ie: de canon

Met hele gewone dingen die je waarschijnlijk al zelf doet:

Dingen waaraan je niet eerder dacht (chips!):

En dingen die best moeilijk zijn:

En hier staan ze allemaal:

Hoe nu verder

  • We gaan de poster verkopen, zodat iedereen hem kan gebruiken. (In de winkel van Luigi, maar ook op andere fantastische food-plekken.) Neem contact op: hallo@nietkopenzelfmaken.nl als je een idee hebt of mee wilt doen.
  • We gaan stap voor stap de website nietkopenzelfmaken.nl vullen: met over alle 50 een eigen pagina. Geschiedenis en leuke weetjes en natuurlijk recepten en instructies. Ook kun je er de poster bestellen en stickers (Zelf Gemaakt) voor op je zelfgemaakte producten. En Chefje t-shirts!
  • Voor de website gaan we content verzamelen:
  • We gaan zelf koken, want wij hebben ze nog lang niet alle 50 afgevinkt. En onze verhalen en die van anderen delen we als de website klaar is. Zodat jij er je voordeel mee kunt doen.
  • Maar vooral zoeken we partners: expert-worstmakers, expert-snoepmakers, soepmakers, chefs, nerds, ben jij goed met één van de 50 voedingsmiddelen? Fijn als we je mogen bellen. Laat je me dat weten op hallo@nietkopenzelfmaken.nl?
vlnr: schets en logo, en action figure gemaakt door dochter: ‘gezellig voor als je de hele poster zit te tekenen’.