Dag haas

Wij zijn grotendeels vegetarisch. En nog meer sinds onze oudste officieel vegetarisch is geworden. Af en toe komt er een bio-beestje op tafel, maar dat is heel zeldzaam.

En toen waren we bij vrienden in Het Groene Hart. (Hieronder ergens.)

Zij zijn daar gaan wonen doen alles wat je dan doet. De biljartclub, tuinvereniging, leesclub, opletten op de oude buren, en … jagen. Dus vol trots kregen we een haas gepresenteerd bij vertrek: ‘Vanmorgen geschoten!’

Dus daar hing ie, buiten op ons stadsbalkon. In een plastic zak van een damesmodezaak uit Woerden. Een prachtig dier. Best gek. Gelukkig hebben we een Zuid-Italiaanse buurman, die weet wat je in zo’n geval moet doen. (Hij heeft ook een hele fijne delicatessen zaak trouwens: Terre Lente.) Hij is van de slow food en vindt zo’n haas geweldig. Meer scharrel en slow komt het niet.

Met vereende krachten haalden de man en de buurman de haas uit elkaar. (Lekker samen, maar niet erg klooierig. Dit moet heel precies.) Daarbij van heel dichtbij gadegeslagen door onze jongste (8). Hij vond het geweldig spannend en totaal niet eng; hij heeft dan ook alle blote-haas foto’s gemaakt.

Dat hij het niet eng vond, verbaasde me eerlijk gezegd wel. Ik vond het wel een beetje eng. Maar vooral raar: niet vaak is vlees eten zo persoonlijk: hallo haas. De slagers waren onder de indruk: Zo mooi! En allemaal zo op snelheid gebouwd: botten met openingen erin om gewicht te besparen en wat een mooie spieren!

Met die mooie haas maakten we Papardelle alla lepre. Een traditioneel Toscaans gerecht. (Uit ons geliefde The River Cafe Cook Book van Rose Gray en Ruth Rogers.)

Het was heerlijk.

En wat vinden we nou van zo’n haas schieten en eten? Tja. Over vlees eten is het goed om kritisch te zijn. Welzijn van dieren, verbruik van grondstoffen… Maar als je dan vlees eet, is dit dan niet de beste manier? Een scharreldier for sure. En door hem zelf te verwerken van begin tot eind een dier dat we met aandacht en in volle bewustzijn hebben geconsumeerd.

Slow.

Eigenlijk veel minder raar dan een bakje met een stukje uit de super.