Ons maakjaar 2017 in een popup

Een jaaroverzicht, want terugdenken is fijn voordat je nieuwe plannen maakt. En een popup, want gaaf om te maken. (En moeilijk-maken zorgt voor denktijd.)

Wat een jaar!

We maakten twee nieuwe Klooikoffers: Tapenen en de Digi-klooikoffer micro:bit. De poster vloog de hele wereld over en ons boek Bo bouwt een boot kwam uit. We gaven veel lezingen, waren op de Eindhoven Maker Faire en zagen dat het woord klooien ook door anderen steeds meer wordt gebruikt. Een prima jaar! Dank inner-circle Peet, Floor, Rufus, Roel en Karlijn.

Expeditie micro:bit

Samen met FutureNL (zo’n leuke organisatie!) maakten we een klooikoffer die al lang op zich liet wachten: eentje over programmeren. Klooiend programmeren wel te verstaan! (Alhoewel dat woord Klooien in de context van programmeren soms wel wat (kuch) omstreden is…)

Een geweldig project, met geweldige partners: Jenya, die onvermoeid en positief meedacht en scholen steeds weer om feedback vroeg, Per-Ivar en Marten met hun ideeën en hun geweldige PaperBits die ze met ons lanceerden, en mijn collega’s van mijn werk werk. We hebben geweldige reacties gekregen van veel kinderen en leerkrachten, en waren zelfs op het Jeugdjournaal. Bedankt allemaal. Oh, en onze koningin wilde er ook graag één. Ik stel me voor dat ze lekker met haar dochters zit te hacken deze vakantie.

Bo bouwt een boot

Verzonnen, gemaakt en gelanceerd. Een droom die uitkwam, want met een boek kun je je moeder pas echt trots maken. We hebben veel lezers-fans, kregen prachtige recensies en gaven allerlei workshops. Bijvoorbeeld touw maken, of zelf een zaag uitvinden! Enne, er komt een volgend boek hoor! 2018. Let maar op.

50 tools poster

Ook de poster ging onvermoeid de wereld over. Ik krijg iedere week wel foto’s van een makerspace, klaslokaal of huiskamer waar ‘ie nu ook hangt. Zo fijn! Maakvriend en ambassadeur Rolf vertelde erover tijdens zijn ingenieur van het jaar verkiezing en nam hen mee naar de States. Dank Rolf! En dank Arjan, dat je me dwong mijn verlegenheid te overwinnen en Ben Feringa er ééntje te geven. En de kinderen van Pierre Gorissen besloten een 12+ versie te verzinnen, want ‘het stopt niet bij 12!’. Klopt natuurlijk, dank. Ik ga hem in 2018 tekenen. Er zijn trouwens nog meer hele grote plannen met de poster. Daarover later meer.

En we waren op de Eindhoven Maker Faire

Samen met bloedbroeder Peet en dochter Floor bemanden we een echte stand. We verkochten (kostprijs!) onze posters, badges, en -primeur- Klooidoosjes. Doosjes waarin steeds één elektronische component centraal staat. Het was geweldig. En het beste waren alle gesprekken met mensen die we voorheen alleen van Twitter kenden. Zo veel makerliefde om te delen!

Nog wat geleerd?

Ja, veel geleerd.

  • Makerliefde is de mooiste liefde. Iedereen die meedenkt en helpt, feedback geeft of juist ons verhaal namens ons verkondigt… ik ben daar stil van.
  • Starten is makkelijker dan doorontwikkelen: wisten we al, maar het is nu wel echt vervelend. We starten met zoveel tegelijk, dat we achterop raken. Oorzaak is tijdgebrek, tijd winnen is dus een belangrijk doel van 2018.
  • Tijd dus, en geld dus! We zijn bezig om financiële partners te vinden, zodat we rustig en vanuit onze visie kunnen doorwerken. (Daar hoor je snel meer van.)
  • Want we hebben veel te doen: de Klooikoffers krijgen een plek in de OBA, we gaan de 50-tools poster uitwerken in veel talen en een boek, de Klooikoffers worden vertaald en gaan wereldwijd, en de Klooidoosjes moeten meer en groter. We gaan het onderwijs in, en maken een vervolg op Bo bouwt een boot.
  • En we bedenken vast van alles dat we nu nog niet weten.

Maar voor nu: bedankt. 

Bedankt aan alle makers, ambassadeurs, media, vrienden, vijanden en iedereen die ons iets te zeggen had. Jullie zijn ons allemaal even lief. Keep it comin’! Doen wij ook, want stoppen, dat gaat ons zeker niet lukken. Nee, we gaan met nog meer energie en focus keihard door. Echt keihard.

Benieuwd naar 2018?

Hebben we ook al over nagedacht. In popup en woord. Kijk en lees maar.