Tapenen; breek de regels!

Onlangs was ik spreker op een bijeenkomst over onderwijs. Ik vertelde daar over onze stichting en het belang van klooien en maken. Altijd leuk! Vooral het verhaal over de strategiën viel in goede aarde.

Nadat ik klaar was, kwam er een vraag uit de zaal. ‘Mijn klas ging laatst vliegtuigjes maken. Met papier en touw.’ Een zucht. ‘Maar ze hebben zo weinig uithoudingsvermogen! Ze willen meteen plakband en de nietjestang. Waarom proberen ze niet eerst met het touw?!’

F*ck de regels

Daar heb ik natuurlijk geen antwoord op. Maar vanuit de strategiën-gedachte vroegen we ons wel af of de opdracht voor iedereen interessant was. We bedachten een geweldige oplossing: Geef ze plakband! Geef ze nietjes! Maar dan ook alle nietjes in de school. En ze moeten op! En geef ze al het plakband, ook dat van de directeur. Laat ze de hele school doorzoeken! En ook dat moet helemaal op.

En toen zaten we allemaal de glimlachen. Wat cool! We breken gewoon alle regels. Met groot gebaar, en heel bewust.

Peet en ik hebben even geprobeerd hoe leuk het is als al het plakband op moet. Best lastig. Je krijgt er geen goed vliegtuig mee want er is gewoon teveel plakband! Grrr.

Shitty vliegtuig

Klooikoffer tape

Goed. In het kader van de-hele-poster-moet-een-Klooikoffer-krijgen: de Klooikoffer tape. Wat kunnen we er nog meer mee?

Hoe lang is plakband eigenlijk? (Dat van Artis is 9,5 meter). En afrollen is echt leuk! Dat mag namelijk meestal niet.

En graffity? Of tapenen zoals Peet het noemt. Anders dan alles dat je gewend bent. Groot, makkelijk te doen, snel resultaat, heel grappig en een beetje verboden, maar niet heel erg. En een heusche bestaande kunstvorm. Wij zien dat wel voor ons op alle schoolpleinen en -gebouwen!

En deze! Hier heeft iedereen wel eens over nagedacht. Maar heb je het ooit gedaan? Wij nu wel, en het is echt heel raar.

En een kleintje: lente voor het lente is.

Gelukkig was de school waar we plakten ook blij:

Besmettelijk, dat maken. Dat blijkt maar weer. Die Klooikoffer tape is er al bijna. Even nog wat proberen met de kinderen van de Roos, en die van de Waterkant doen met Daltondag ook vast mee.

Wordt vervolgd.

En ondertussen: breek de regels!

En wat kwam ik tegen? Dit fantastisch kunstwerk van Jan Dibbits! Dit lijkt me echt supergoed om overal te doen. Vandaag nog.