Dit zijn Klooikoffers

Veel kinderen leren terwijl ze opgroeien het makend te onderzoeken af. Waar ze als kleuter expert waren met vingerverf zijn de in groep 8 goed met de iPad. Op zich prima, ware het niet dat het maken in de echte wereld meestal langzaam verdwijnt. En dat willen we oplossen met Klooikoffers.

Meer weten: klooikoffers.nl

Snel bestellen? Mail dan naar klooikoffers@conrad.nl.

Klooikoffers in het kort:plaatje(klik voor een groter plaatje)

We hebben er al zes, als je op de linkjes klikt kun je de pdf’s gratis downloaden en bekijken (check even de licentie waaronder we Klooikoffers uitgeven als je er zelf iets mee wilt doen.)

Klooikoffers kun je op verschillende manieren inzetten in de klas:

 • Klooikoffers kun je inzetten als doorgeefsysteem in de klas om de ouderparticipatie te vergroten, (net als een logeerbeer). Hier lees je hoe je dat aanpakt.
 • Je kunt de Klooikoffers als bedrijf laten beheren door een bovenbouwgroep in het kader van ondernemerschap. Hier lees je hoe je dat aanpakt.
 • Je kunt Klooikoffers gebruiken in de klas voor natuur & techniek onderwijs.

De koffers kun je bestellen bij onze partner Conrad via klooikoffers@conrad.nl.

P1100998

Wat zijn Klooikoffers?

Klooikoffers zijn een uitleensysteem, bijvoorbeeld voor basisscholen, maar het kan ook via een bibliotheek of (educatieve) instelling.

 • In de Klooikoffers vind je projecten die je samen met je kind kunt doen.
 • Je leent de koffer en brengt hem later weer terug.
 • Iedere koffer bevat één stuk gereedschap, bijpassend materiaal en een instructie. Alles wat je nodig hebt zit erin.
 • De Klooikoffer nodigt uit tot creatieve vrijheid. Er is geen vaste instructie, er zijn alleen inspirerende voorbeelden en uitleg hoe die zijn gemaakt.
 • Iedereen die heeft geklooid schrijft in het Maakboek over zijn  maakavontuur. Zo wordt de koffer steeds inspirerender!
 • Wat je hebt gemaakt mag je natuurlijk houden. De rest geef je weer terug.
 • Dan wordt de Klooikoffer weer aangevuld en kan hij weer worden uitgeleend aan een andere familie.
 • Gratis!

Klooikoffer2_inhoud

Waarom Klooikoffers?

Onderwijs stopt niet bij de deur van de school. Hoe graag we alles ook willen aanbieden en oplossen in het onderwijs, de thuissituatie is minstens zo bepalend voor de vorming van een kind. Het gezin als sociale structuur is ijzersterk, wat kinderen daar leren over wie ze zijn en wat ze kunnen is minstens zo belangrijk als op school.

Voor veel ouders is het moeilijk samen met hun kinderen met maken bezig te zijn. Toch zijn de meeste hindernissen wel uit te dagen!

Families hebben nooit tijd / Het hoeft niet langer dan een half uur te duren. En bovendien kom je als ouder enorm tot rust als je aan het maken bent. Beloofd.

Er is geen schuur / Veel stadsfamilies wonen boven zonder tuin of schuur. Klussen en klooien ligt dan minder voor de hand. Als je geen schuur hebt, heb je ook geen zaag. Maar stel je voor dat je als kind bij jou op school een Klooikoffer kunt lenen. Alles zit erin: materiaal, gereedschap en uitleg. Gratis!

Ouders kunnen niks / Veel ouders vinden zichzelf niet handig. Ze hebben weinig ervaring met klussen en klooien en voelen daarom handelingsverlegenheid. Maar van zo’n klooikoffertje word je vanzelf handig. Want terwijl ouders hun kind leren solderen, leren ze het zelf ook.

En ervaren ze hoe leuk het is dat samen te doen!

Zelf maken is gaaf / En eerlijk is eerlijk: op zelfgemaakte dingen ben je heel trots.

au

Er komen nog veel meer koffers!

De Klooikoffers gaan allemaal over maken. Doel is gezinnen gereedschappen en materialen te laten ervaren die ze niet vanzelf tegenkomen. Nu maken we vooral techniek-koffers, maar mischien komen er ook wel kunstkoffers en kookkoffers! Heb je een idee? Laat me dat weten!

Geven is het nieuwe krijgen

Klooikoffers is geen commercieel project. En iedereen die helpt doet dat omdat ie het graag wil. Klooikoffers zijn ondergebracht in een stichting: Stichting Lekkersamenklooien. Ze worden van daar uitgegeven in samenwerking met Conrad. Daar zijn we heel trots op! Alle materialen van Klooikoffers mag jij ook gebruiken, onder bepaalde voorwaarden.

En nu jij!

Bestel je Klooikoffers via klooikoffers@conrad.nl, dan zitten jullie binnenkort zelf ook te klooien!

samen