het Dikke Boek over Gereedschap: hoofdstuk 1!

Het Dikke Boek over gereedschap is een boek dat hoort bij de poster met 50 tools. Voor ieder gereedschap maken we een eigen hoofdstuk. Het Dikke Boek zal periodiek in delen gratis online gepubliceerd worden in een zelf printbaar formaat. Zo print je zelf je boek bij elkaar! 

VOILA!

Hier is het; hoofdstuk 1. Het allereerste hoofdstuk van een dik boek van 50, dat we samen met de internationale makergemeenschap maken en online publiceren. Gratis, voor iedereen. Om zelf te printen en aan het maken te gaan!

Disclaimer ten aanzien van het ontwerp:

  • Het is luidruchtig! Geen grijzige pastels, maar felle, conflicterende kleuren.
  • Het is vol en rusteloos. Ik hou daarvan. Echte dingen zijn ook zo. (Al heel vaak hebben drukkers in diverse projecten verbaasd en geschokt aan me gevraagd of ‘dit echt is hoe het eruit moet zien?’)
  • Ik houd van goedkope fonts. Goedkoop van reputatie en goedkoop als in gratis. Impact, Comic Sans, en -in dit geval- American typewriter-.

Als je dat allemaal aan kan, kun je gaan printen.

Print op A3 (of A4, maar dan is de tekst wel heel klein.) Vouw en knip zo:

Wil je niet printen, maar gewoon op je telefoon of tablet kijken, download dan deze:

MAX EN RO

In dit hoofdstuk leren we de hoofdpersonen kennen.

Max en Ro zijn broer en zus en lijken niet erg op elkaar. Ro is een ruige die zonder plan erin duikt en Max denkt dingen altijd goed lang door. In de volgende hoofdstukken gaan we zien dat dat langzaam verandert. Ze gaan van alles leren en Max al iets meer hands-on worden, terwijl Ro een meer gestructureerde aanpak leert waarderen. Het is inspirerend voor kinderen om te zien dat je door te maken zo kunt leren en veranderen.

DETAILS

Ik houd van kleine details; de familiefoto’s de gore muis en Vies Konijn. (Die trouwens echt bestaat, en hij stinkt enorm!) En wie weet wat de rode-lepel broche van Max betekent?

VOLGENDE HOOFDSTUKKEN

De hoofdstukken die volgen gaan over de gereedschappen. De ontstaansgeschiedenis en de mooie verhalen die er te vertellen zijn.

We vertellen over goed gebruik en geven maak het zelf ideeën bij ieder gereedschap. (In het hoofdstuk over de boor leer je een eigen boor te maken.)

De hoofdstukken zijn leuk om te lezen, maar ook goed om te gebruiken bij je maak-activiteiten. Op school, in een maakwerkplaats of gewoon thuis. Voor de meeste activiteiten heb je alleen goedkoop materiaal waar je makkelijk aan kunt komen en gewone gereedschappen nodig.

DE BOOR

Het tweede hoofdstuk gaat over de boor. En daarna beslissen jullie. Is er een gereedschap waar je veel van weet? Of waar je erg nieuwsgierig naar bent?  Laat weten! En laat ook weten of je kunt of wilt helpen. Bijvoorbeeld met onderzoek of maak-het-zelf ideeën. (Ik maak er dan een verhaal van, maak het ontwerp en de tekeningen.) Contact via Twitter: @astridpoot.

Veel plezier!

Ik vind het spannend om te publiceren; ik lijd aan chronisch imposter syndrome. Dus print, vouw-knip, lees, en laat weten hoe ik scoor op de imposter-meetlat.

Dank Susan, Brandon, Claire, Per-Ivar, Floor, Rufus, Karlijn, Peet, Arjan, Annemarie, Patrick, Christa, Sylvia, Tory, Timo, and Olaf.

Zowel de poster als het Dikke Boek zijn een project van Astrid Poot.