Het gaat als een trein met de Klooikoffers! Eerder vertelde ik over hoe het plan er nu globaal uit ziet. Al jullie reacties daarop hebben me zo acuut geïnspireerd dat ik nu een heuse planning durf te delen. Een ander soort post dus, maar -helemaal in de geest van maker- delen en feedback krijgen is zo fijn!
(En had ik al verteld dat we stickers heb laten maken? Dat is toch wel een episch hoogtepunt. Vinden we namelijk erg cool, stickers.)
Een Klooikoffer voor iedere leeftijd
Om Klooikoffers binnen een school echt een plek te geven moeten ze voor alle kinderen toegankelijk zijn. Ik wil dat ook koffers ontwikkelen voor alle bouwen. In iedere koffer staat een stuk gereedschap centraal en is er materiaal om samen iets te maken. De gereedschappen zijn alledaags, maar niet zo gewoon dat iedereen ze thuis heeft.
Mei en juni: van zes naar drie koffers
Ik heb nu vijf ideeën voor koffers. Heel divers, meer of minder technisch, en ingedeeld op leeftijd. Nog niet allemaal uitwerkt, maar het geeft wel een indruk.
Wat ik ergens de komende twee maanden graag wil doen is zes ideeën testen in een lekkere lange maakdag met een groep experts. Leerkrachten, kinderen, ouders, in het algemeen makers en ander leuk volk.
Samen testen de we materialen en gereedschappen en vinden we uit wat je er allemaal mee zou kunnen maken. Aan het eind van de dag kiezen we samen de beste drie koffers: één voor iedere bouw. Om mee te beginnen.
Juli en augustus: realisatie drie koffers
Bij de drie uitverkoren koffers maak ik een uitlegboekje, gereedschapsinstructie en boodschappenlijst. De pdf’s komen natuurlijk voor iedereen gratis online! Want hoe meer geklooi hoe beter.
Voor een drietal proefscholen ga ik gereedschappen, materialen en het drukwerk inkopen zodat er ook echt 45 koffers naar die scholen kunnen (5 per bouw, totaal 15 per school, 3 scholen). Dat kost natuurlijk geld, dus dat moet er dan zijn. (Anyone?)
September: drie proefscholen
In het nieuwe schooljaar worden de koffertjes verspreid over de drie proefscholen. De scholen delen hun bevindingen zodat ik ze steeds beter kan maken! Die verbeterde koffers deel ik natuurlijk weer online.
Geld & tijd
Deze eerste fase kan helemaal als vrijwilligerswerk. De enige kosten die gemaakt moeten worden zijn voor gereedschappen, materiaal en drukwerk. Oh, en we moeten wat eten tijdens de grote maak dag. Dat is alles. Ik schat in dat er voor deze fase een bedrag van maximaal 2000 euro* nodig is. Dat is toch prima te doen! Wie het heeft mag het zeggen: astridpoot@gmail.com.
Sowieso is alle feedback zeer zeer welkom!
* 2000 euro is als ik bonnetjes bij je mag inleveren. Wordt het een subsidie, dan komen er kosten bij voor het oprichten van een stichting, omdat er dan een rechtspersoon nodig is.