Alarmerende huisjes, flamingo planeet en rotor shoppen

Ik ga eens kijken naar wat er naast me gebeurt en aan de andere kant van de tafel. Vandaag zitten we bij Astrid en haar dochter aan tafel en er wordt een opgewekt huisje gemaakt en een planeet voor aan het plafond. En ik? Ik klooi met een motortje en mijn geocaching project.

Kartonnetje snijden

Astrid houd echt van karton. Er is nooit een overschot aan oude pakketdoosjes. Die gaan gelijk in een leuk project. Misschien koopt ze stiekum allemaal dingen omdat ze zo aan leuke doosjes komt?

Enfin, er moet een kadoo gemaakt worden. Een kadoo waarmee ik me enorm identificeer. Wat wil je namelijk eigenlijk als je wakker word? Juist! Iets vriendelijks! Dus Astrid heeft een lichtsensor verbonden met een lampje, een buzzer, een knop en een batterij (dat is het technische deel) en dat allemaal in een kartonnen huisje vastgemaakt. Het wordt een lekker-opstaan-huisje!

Op zo’n dag zie je Astrid veel besluiten door veel te vouwen, te checken, draaien en ook praten. Eerst flapjes aan de vouwplaat, dan bij het vouwen erachter komen dat ze eigenlijk niet nodig zijn. Ook bleek door een raampje eigenlijk iets te veel te zien, dus hebben we daar ook een oplossing voor gevonden.

P1080540

Dat is eigenlijk waar we het over hebben: gewoon klooien en doen, dan vogel je uit wat je maakt en hoe je het moet maken. Onderweg kom je ook een boel nieuwe zijweggetjes tegen die het uiteindelijke ding mooier maken. Misschien begin je met een huisje en eindig je met zoiets tofs als het kadoo van Astrid.

P1080607

Toen het huisje af was zag het er zo uit. Zodra het licht word, wordt je wakker gemaakt en zie je een lieve melding in het raampje. Het is erg mooi geworden.

De blauwe planeet

P1080522

Naast me zat overigens ook een talent. De dochter van Astrid was namelijk bezig een planeet te maken. Dan zie je ook hoe mensen van nature nieuwe dingen leren. Welke verf is handig op piepschuim? Hoe zorg ik ervoor dat een rond ding gewoon blijft liggen op de tafel terwijl je wolken aan het plakken ben?

Ik weet zeker dat ik deze vragen mezelf zou afvragen en dan na een nanoseconde te denken en wat ‘slimme besluiten’ een keuze zou maken. Maar is dat wel de juiste manier? Ik bedoel, een mes goed vasthouden, daar zal je niet zo snel over opnieuw nadenken, dat leer je en dan ben je veilig en handig bezig, zonder kramp.

Zo ook aannames doen over materiaal en hoe dat samenwerkt met hetgeen wat je maakt vind ik trickiër. Ik denk dat ik net als haar meer ga ontdekken. Niet alleen om dwars te doen, maar ook om nieuwe dingen te ontdekken die vorige keren niet opvielen.

LEREN VAN Een ongebalanceerde motor met dorst

Dat ontdekken is precies wat ik nu al automatisch doe in mijn eigen projectje. Ik zit blijkbaar vol met latente kennis die eigenlijk nooit goed gebruikt is. De verf is nog nat zeg maar.  Veel van die kennis gaat over stroom en voltages, maar ik heb het nog nooit toegepast. Dat ging vandaag veranderen.

Het Sony motortje

Ik kwam er bijvoorbeeld achter wat ook alweer het verschil is tussen Volt en Ampère. Dat waren nog eens slimme mensen! Hun concepten raakte ook mijn ‘geo caching project’. Ik wil namelijk dat een klein slim electronisch bordje dingen gaat doen met een trilmotortje. Bleek dus dat er niet genoeg kracht zit in de twee batterijtjes die ik gebruikte.

Dus: op naar Radio Rotor, de beste electronica-knutsel-winkel van Amsterdam en omstreken. Als je denkt dat het Internet handig is om kleine dingen te kopen, dan weten de mannen (ja, helaas geen vrouwen) van de Rotor daar een eigen dimensie aam te geven. Vaak super nuttig en soms sta je gewoon met je mond vol tanden. Hoe dan ook: een paar euro armer en twee batterijhouders rijker kon ik verder!

P1080566

En nu kon ik dus ook aan de slag met de multimeter! Toch even doormeten wat zo’n motortje eigenlijk nodig heeft aan energie. En kijken of we het motortje een eigen voeding moesten geven. Ik liep dus vrij snel tegen mijn tijdelijke grens van de kennis van electronica aan. Leuk! Tijd om te leron!

Geen betere plek dan de internets! Dus ik ben gaan graven op Youtube. Als je Engelstalige dingen niet erg vind, dan moet je vooral hier eens kijken. Ik werd bijvoorbeeld helemaal blij van dit kanaal van Afro Tech Mods met een heleboel uitleg filmpjes, maar ook handige tips!

Zullen wij ook videoklooien?

Wat denk je? Moeten wij misschien ook onze projectjes gaan videoklooien?  Het lijkt me wel leuk om te doen, maar wat maakt het leuk voor jou? Boop me maar eens op twitters @peetsneekes.