Speciaal ter gelegenheid van de Fablearn conferentie in Eindhoven mochten Per-Ivar Kloen en Astrid Poot een maakchallenge bedenken: maak je eigen kettingreactie.
De Maakchallenge is gebaseerd op de ‘Rube Goldberg machine’, vernoemd naar de Amerikaanse cartoonist Rube Goldberg. Het is een complex apparaat dat een zeer eenvoudige opgave, soms onnodig langzaam, indirect en omstandig uitvoert. Daarbij worden verschillende delen (bijvoorbeeld conservenblikken, kogels en bindtouw, enz.) zo opgebouwd, dat ze een kettingreactie geven die uiteindelijk helemaal aan het eind zijn doel bereikt. Een geweldig voorbeeld is de prachtige videoclip bij het nummer ‘This too shall pass’ van OK Go.
Kettingreacties maken is niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam. Hoe zorg je ervoor dat de energie telkens wordt doorgegeven? Een kettingreactie kun je thuis maken, op school, buiten of op je werk. Alles kan!
De uitdaging: Maak een kettingreactie in een grote doos (maat verhuisdoos). Kies zelf aanpak, thema en techniek. Begint bij A (links) en eindig bij B (rechts). Maak je kettingreactie zo lang mogelijk.
Om je te helpen de kettingreactie te bedenken hebben we Kettingkaarten en een Ontwerpvel gemaakt, en een handleiding voor in de klas. Je kunt alles zelf printen en verzamelen, maar er is ook een speciale Klooikoffer, tegen kostprijs te koop bij onze partner Conrad.
Kettingkaarten
De kettingkaarten bestaan uit (vellen met) kaartjes. ieder kaartje laat 1 interactie zien. Bij de interacties zijn filmpjes en uitleg.
Download:
Ontwerpvel
Het ontwerpvel gebruik je om je kettingreactie op te tekenen en plannen. Print het op A3, dat werkt lekker.
Download:
Werkwijze
- Knip de Kettingkaarten los of pak het kaartensetje
- Gebruik ze om je kettingreactie te ontwerpen op het Ontwerpvel.
- Maak aantekeningen waar nodig (pijlen, afhankelijkheden).
- Verzamel je materiaal.
- Bouw je kettingreactie.
Inspiratie
Met deze aanpak kun je van alles doen. Inspiratie vind je in dit blog over wat Bibliotheekservice Fryslân (FryskLab) maakte, en deze over de projecten van de studenten van dePedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen.
Meer
- Maakchallenge kettingreactie
- Op jouw school: handleiding
- Voorbeelden en uitleg interacties
- De speciale Klooikoffer kettingreactie
Dit project en de Klooikoffer zijn bedacht door Per-Ivar Kloen en Astrid Poot. Het project is een speciale samenwerking tussen Lekkersamenklooien en MakerEducation.nl en is mede mogelijk gemaakt door MakerEducation.nl, Ministerie van OCW, Waag, Conrad en Lekkersamenklooien.