Wat doen we met de kettingzaag?!

We zitten in een achtbaan.

Onze poster met 50 tools die kinderen zouden moeten leren kennen voor hun 12e jaar gaat geweldig. Veel complimenten, veel aandacht. En veel bestellingen! Daarvan hebben we fijne rode wangen.

Luister bijvoorbeeld naar Rolf Hut, die ons initiatief ruimschoots onder de aandacht bracht op Radio 1: ‘Ik vind de poster zo’n goed idee dat ik het inbracht als onderwerp bij Nieuws en Co op Radio 1. Het werd een leuk, vrolijk gesprek dat hieronder terug te luisteren is.’

Dank je Rolf. En dan alle bestellingen! We hebben de eerste batch eruit gedaan deze week. Alle adressen met de hand geschreven. Met 3 mensen. Een mooi soort aandacht. Ik hoop dat de ontvangers er blij mee zijn!

peet-karlijn

En met die aandacht nemen de complimenten toe, maar ook de discussies. ‘Alweer iets dat ouders moeten!’ ‘Heel goed, haken! Breien!’ en ook ‘Veel te gevaarlijk, die kettingzaag!’ De kettingzaag. Dat is een ding.

tools-gevaarlijke

Ik weet wel wat van kettingzagen. Ik weet dat ze echt erg gevaarlijk zijn (echt). En vooral gereedschap voor grote mensen. En dat je ze pas kunt gebruiken als je er les in hebt gehad. En met beschermende kleding aan. En begeleiding. Dus kinderen?

Ik zou persoonlijk graag met mijn dochter op cursus gaan bij Marco Mout van het Walhallab, maar zo zeker als hij is, zijn er niet veel.

screen-shot-2016-11-16-at-21-30-35

Ik eerlijk gezegd weet ik niet of ik durf. En ik ben niet de enige. Toch merk ik dat ik wel echt geïnspireerd raak door zo iemand als Marco die met volle overtuiging en met een grote mond roept dat er veel meer kan dan we denken. (Marco, die veiligheid overigens heel belangrijk vindt.) Dat vertrouwen hebben echt iets is waar we beter in kunnen worden. En trouwens, ik heb ook berichten gekregen over stoere kinderen van onder de 10 die thuis kunnen en mogen kettingzagen…

Maar toch. Per-Ivar Kloen twijfelt ook. Eén van de beste makers en docenten die ik ken. Hij vindt de kettingzaag misschien te ver gaan. En dat is belangrijk, die twijfel.

screen-shot-2016-11-16-at-21-59-04

De meningen lopen uiteen…

Dus de kettingzaag, ja of nee? Ik heb er de handkettingzaag van gemaakt. Een fijne tip die uit de maker-gemeenschap kwam. En een mooi ding! Die staat op de volgende editie van de poster. Dus nu hebben we twee versies. Kijk maar.

makersmaken_50ools_18nov

En voor nu: de posters die in de post onderweg zijn, zijn met kettingzaag. Wil je dat niet, dan knip je de hoek eraf. Of je plakt er een sticker op. Die verantwoordelijkheid ligt bij ouders en verzorgers en niet bij ons. Want natuurlijk weten jullie het zelf het best. En natuurlijk zijn jullie erbij als je kind gaat maken. En dat geldt voor alle tools die erop staan: leer het je kind, doe het samen, beslis wat kan door goed naar je eigen kind te kijken.

Liefde!