Trotse kinderen, prachtige projecten, #makered in groep 4

Het afgelopen schooljaar was het eerste jaar voor de Klooikoffers. Koffertjes met gereedschap, materiaal en een kleine handleiding, die worden uitgeleend via scholen aan families thuis. (Ok, dat is een korte samenvatting. Hier lees je meer.)

Ik mocht komen kijken naar de tentoonstelling in groep 4 op De Kleine Reus, de klas van Suze de Wit. Zij hebben gedurende het hele schooljaar twee Klooikoffers doorgegeven: de striptang en het lijmpistool. Iedere vrijdag kreeg een kind de koffer mee en de week erna kwam de koffer en een werkstuk weer terug. De tentoonstelling was fantastisch! Trotse ouders, trotse kinderen en overal blinkende ledjes.

werkstukken

Maar het werd nog beter: in iedere Klooikoffer zit een maakboek. Dat is een boek waarin families hun ervaringen beschrijven om anderen te inspireren. In de maakboeken stellen we vragen: Wat heb je gemaakt? Wat vind je van het resultaat? Was het moeilijk? Heb je samengewerkt? Wat heb je geleerd? Ik kreeg de boeken mee en koester ze sindsdien als een schat.

De maakboeken zijn helemaal dik en rommelig. Precies wat ik had gehoopt!

IMG_0307

Sommige dingen vielen op:

  • Het woord leuk wordt door alle families genoemd.
  • Veel kinderen zijn trots op wat ze hebben gemaakt.
  • Soms was het moeilijk, maar is het toch gelukt.
  • Er zijn wat kinderen die zich hebben gebrand
  • De meesten vonden de samenwerking met hun ouders heel goed gaan.
  • Veel kinderen kijken nu anders om zich heen: alles is materiaal!

Sommige ouders kwamen naar me toe om uit te leggen dat het soms wel wat moeilijk was voor hun kind. ‘Hij had dit niet alleen gekund, ik moest wel helpen.’ Ik kon een tevreden lach niet onderdrukken, want dat ouders mee gaan doen was juist precies het plan! Alleen makers maken makers.

Geweldig toch! Alles waar ik van droomde.

Dikke dankjewel aan groep 4 van de Kleine Reus en dank je Suze (hun über geweldige juf).

Kijk zelf maar. (En let goed op de gekke, wilde stijl van de verslagen. Uitklap pagina’s, zakjes voor plaatjes, schrijven en plakken over de hele pagina, ik vind het geweldig! ) 

boek09

boek07

boek06-uitklapper

boek05

boek04

boek03

boek02

boek01

boek08

Ook iets voor jouw klas? Bestel je Klooikoffers vandaag nog!