Een waar maker feest

Het maken van een feest rondom een goeie vertegenwoordiging van Nederlandse en buitenlandse makers is best moeilijk, maar Eindhoven’s mini maker faire is erin geslaagd 

In Eindhoven zagen we een mooie mix van kunstenaars, bedrijven, makermensen met goeie ideeën, scholen en universiteiten.

img_4076

Het mooiste was toch wel dat ze allemaal dezelfde opdracht leken te hebben. Misschien dat “Maker Faire” dat allemaal regelt, maar ik denk dat ze iedereen influisterde:

“Maak mensen blij door ze te laten zien hoe blij maken is.”

img_4123

En zo zagen we zelfs vlijtige bedrijven die mensen uitnodigden om samen te klooien. Ieder met zijn eigen flair, en ieder met zijn eigen specialisatie.

Dit alles zorgde ervoor dat iedereen niet langs de rijen met zittende mensen liep, zo van passief aapjes en dingetjes kijken. In plaats daarvan bleven hangen bij de stalletjes ze interessant vonden gingen daar lekker klooien!

Ik denk dat precies dat het maker-waakvlammetje die iedereen wel een beetje heeft kan veranderen in een mooie steekvlam van maakenergie. En dat zag je ook. Kinderen en grote mensen waren allemaal bezig, klooien, doen, genieten!

img_4120

Niet maken maar hermaken

Mij viel vooral op dat de meeste stalletjes van het oude dingen iets anders maakte. Dus niet meer de einde rijen met 3D printers die allemaal nutteloze namen en tandwielen printen, maar echte robots gemaakt van mixers.

img_4087

Er was ook een robot-kip die door studenten in een stellage was gemaakt. Na detectie van 10 cent rolde er een ei naar de drummende kip en die maakte er een rommeltje van. Fantastisch! Allemaal met sensoren, ouwe drumsticks (hihi), relays en kleine computertjes.

img_4097

Misschien kietelen kunstenaars me meer dan iets anders, omdat je echt moet kijken wat er nu exact gaande is en omdat je niet kan zeggen: Ja, maar dit dient het nut niet. Dat klopt namelijk! En is ook de bedoeling! Super tof!

img_4084

Hierboven een donkere kamer waar mensen en kleine mensen met lichtgevende spatlijn (zo’n krijtlijn) een mooi futuristisch landschap tekenden.  Erg mooi dit!

img_4128

Deze dame (Anouk Wipprecht) nam ons mee door haar mode collectie … althans, is het mode? Het was kunst, maar ook prototyping in 3D kleding en ook interactief met sensoren en kunststof klauwen … erg spannend allemaal. Ze is duidelijk een maker en hacker en vertelde ook hoe ze nadacht over hoe mensen interacteren met elkaar via mode en kunst en sensor unicorn spullen. Check haar werk uit.

img_4117

Er was genoeg weirds te bekijken, van spinnende stellen tot robottende robots, echt super fijn en erg interessant … Ben je een keer in Eindhoven? Dan hoef je niet te checken waar de makers zijn, want het leek erop dat Eindhoven nog steeds van de makers is.

img_4112