Maken en spelen in Eindhoven: heel veel redenen om naar Fablearn te gaan!

Ik vind een Maker Faire het leukste soort evenement om heen te gaan. Een bonte verzameling van makers die hun bijzondere, vrolijke, extreme, bizarre, enorme of juist hele kleine projecten laten zien. Mensen die tegen alle moderne klippen op spelen. Spelen tot ze erbij neervallen. Er is enorm veel te zien en te beleven. En de makers zijn zo aardig en willen zo graag delen! Op zo’n faire raak je gegarandeerd besmet. Met maken. Met spelen.

Eind september is er in de prachtige stad Eindhoven een heel weekeind maken. Op vrijdag 28 september vindt de Fablearn conferentie plaats, en op de zaterdag en zondag daarna is het Maker Faire.

Fab!

De Fablearn conferentie is voor het eerst in Nederland. Een bijeenkomst over maken, speciaal voor het onderwijs. Tijdens de conferentie laten allerlei makers en experts zien wat de stand van het maakonderwijs is, en kijken we samen naar de toekomst. Welke plaats verdient maken in het onderwijs en hoe realiseren we dat op een goede manier? Ik heb er echt veel zin in. Programma en kaarten hier.

En wel hierom:

Ontmoet de experts

Als je wilt starten met maken op school is Invent to learn echt een klassiek werk. Een prachtig boek dat een brede, liefdevolle blik op maken werpt. En veel concrete handvaten geeft om zelf aan de slag te gaan. Een van de auteurs zal spreken op de conferentie: Sylvia Martinez. Benieuwd wat haar laatste inzichten zijn over maken en onderwijs.

(Mijn volgekliederde exemplaar)

Verheug me ook op het verhaal van Paulo Blikstein van Stanford, die al jaren onderzoek doet naar maken in het onderwijs. Ik hoop op antwoord op de vraag wat makende kinderen voor hebben op niet makers.

Doe het zelf

Er zijn enorm veel workshops om aan mee te doen. Maken leer je het best door te ervaren, dus doe mee! Terwijl jij zit te maken, doe je vanzelf ideeën op voor in jouw klas. Ik ga zeker langs bij Lego Education, en de masterclass van Expeditie Micro:bit. En bij Rolf Hut natuurlijk, die uitlegt hoe je van jouw wereld een maakbare maakt.

Ontmoet de (onderwijs)makers

Makers delen graag en er zullen veel makers in Eindhoven zijn. Ga langs, praat lekker in het rond, laat je inspireren, ze denken vast allemaal graag met je mee! Mijn helden/leraren Per-Ivar Kloen en Jorg Duitsman zijn er met een masterclass, maar ook Emer Beamer, Cubiss, Bibliotheek Amsterdam met hun Maakplaats21, en de road trippende superexperts van het Fries Bibliotheken Netwerk met hun Frysklab. (Aaah) En ik ben heel nieuwsgierig of en hoe de Stadskamer in Zwolle hun succesvolle cultuureducatie model kan toepassen voor het maakonderwijs

Wordt onderdeel van de community

Door met al die heerlijke makers te praten wordt jij er vanzelf ook een. En dan hoor je erbij. Dat gaat vanzelf. Benieuwd wat jij gaat maken met je klas! (Waarom ook alweer? Nou hierom!)

En dan duizelt alles je. Om te ontspannen loop je dan lekker over de Faire. De spullenmannen zijn er met de kettingreactie die ze maakten voor het Klokhuis! Misschien krijg je wel een kopje koffie van ze.

Veel deelnemers aan de zaterdag en zondag laten hun mooie projecten speciaal voor jullie ook op vrijdag al zien, mis dat niet! En haal je ook even een Maakchallenge Klooikoffer kettingreactie bij Conrad? Kostprijs! Kun je lekker Rube Goldbergs maken in je klas.

Je zult nooit meer hetzelfde zijn. Tot vrijdag! Programma en kaarten hier.

Nog niet overtuigd? Super-maakvriend en docent Arjan vd Meij zette ook nog 10 redenen om te gaan op een rij, en de geweldige Karien Vermeulen (hoofd programma van Creative Learning Lab van Waag) ook!