Maak je klooikoning vlooienmarkt lijstje!

Heb jij jouw koningsdag vlooienmarktlijstje al klaar? Ik maak sinds kort lijstjes zodat ik na de koningendag een rijkgevulde tas klooi-ingrediënten in huis heb gehaald.

Elk jaar is het met koningendag heet, hecktisch en alle straten staan vol met hapjes-tenten, dranktrucks, kleine vlooienmarktstrips en dat kan best overrompelen. Waar moet ik beginnen? Om na zo’n dag toch met een spannende tas met spulletjes thuis te komen, bereid ik me voor. Ik maak een lijstje van dingen die ik nog mis, maar ook dingen waarmee ik kan klooien, erin kan kijken, of uit elkaar kan halen.

IMG_0379

Mijn lijstje is eigenlijk een foefje, zodat ik geen buitenkansjes misloop. Dit jaar scout ik naar: dingen waar andere dingen in passen, dingen die uit elkaar kunnen, dingen met motortjes en knopjes, stekker- en usb-blokjes èn dingen die er mooi uitzien.

Loeren op mild kapotte dingen

Met name dingen die uit elkaar kunnen en/ of mild kapot zijn sinds een tijdje super interessant voor me. Nu veel mensen hun mooie electronica niet meer kunnen onderscheiden van goedkope Chinese troep, gooien ze die ook zomaar weg! Dus je zal veel juweeltjes langs de stoep zien staan als je goed oplet.

Don’t turn it on, take it apart – David Jones (EEVBlog)

Als je een keertje wilt zien hoe zo’n ding werkt zonder 400 euro over de klink te gooien, dan is dit je kans! David Jones, een electronica expert uit Australië (niet Oostenrijk) heeft helemaal gelijk met zijn werk-motto: het is vaak leuker om iets uit elkaar te halen, dan ‘m alleen aan te zetten. En dat doet hij dan ook op zijn EEVBlog youtube kanaal.

Het is natuurlijk ook cool om een mild-kapot (ja dat is de technische term) apparaat te repareren. Iets repareren is vaak niet zo heel moeilijk en dat laat deze leuke Canadees ook zien op zijn ‘Arduino vs. Evil‘-kanaal ook zien.

Locatie, locatie, locatie

Dan is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken waar je gaat ‘shoppen’. De gouden greep zit ‘m vaak in gezellige middenstandswijken. Daar zijn veel mensen met handelsgeest, maar ze hebben vaak ook leuke oude spullen die echt de moeite waard zijn. Grappig genoeg levert oud zuid erg weinig op. Ik denk dat ik deze keer de Westerpark buurt ga uitproberen.

P1090526

Hermaak oude meuk

De lijst is natuurlijk voor iedereen anders. Misschien is het voor jou (dit jaar) stofjes en grappig kleding, of heel lelijke poppen die je mooi kan maken, of misschien zelfs de eerste verlaatte robot (zouden ze er al zijn?). Het ‘remaken’, of hermaken van spullen is super leuk. Je geeft een tweede leven aan iets waarvan de meesten van ons de hoop hebben opgegeven.

Heb je nog andere leuke ideeën? Boop ze even naar @peetsneekes, of naar @samenklooien.