Klooikoffer #5: Meten is weten

Klooikoffers (Klooikoffers?) is een vrijwilligersproject. En dus komen we regelmatig op avonden en zondagen bij elkaar om koffers samen te stellen die besteld zijn. (Vandaar dat onze levertijd wat langer is dan die van -pak ‘m beet- Bol. Vergeef ons!)

Die dagen zijn natuurlijk in feite ook klooidagen. En dus verzonnen we 2 nieuwe koffers. Eén is Meten is weten (een idee van Marjo, onze secretaris).  Want veel erg spannende gereedschappen zijn meet-dingen! En dan vinden vooral gereedschappen die onzichtbare dingen meten echt te gek.

Stel je voor dat je iets van 5 meetgereedschappen leent en lekker aan het meten slaat. Niets maken deze keer, vooral veel onderzoeken. En onze test (N=4) wijst uit dat dat wel eens heel leuk kan zijn.

Dit is onze lijst tot nu toe:

  • Rolmaat plus ultrasone afstandsmeter
  • digitale schuifmaat
  • SG meter
  • PH meetstrips
  • Flux meter
  • Waterpas

Rolmaat, samen met een (Ultrasone) afstandsmeterMet een flapperend metalen meetlint door het huis meten is te gek. En dan die metingen vergelijken met ultrasone… da’s nog veel meer te gek!

Digitale schuifmaat, echt kleine dunne dingen meten. En met zo’n digitaal venstertje eindelijk goed af te lezen.

SG meter. Een wat?! Precies. Daarom. Mijn man brouwt bier en heeft er één. Hij gebruikt hem om het alcoholpercentage van zijn brouw-werkjes te meten. Maar je kunt er ook soortelijk gewicht van allerlei andere vloeistoffen mee meten! Het is een mooi ding, omdat je meet door hem te laten drijven. De diepte geeft het SG aan. We hebben het uitgeprobeerd met water, zout- en suikeroplossingen. We vonden het heel leuk, omdat het heel labberig voelt.

Screen Shot 2016-01-16 at 21.10.42

Het zorgde bij ons voor razendsnel wetenschappelijk onderzoek: sappige vragen! Maakt de hoeveelheid zout uit? En de temperatuur? En wat als je zowel zout als suiker oplost? En wat doet melk, azijn, limonade, en zo verder!

Zo ging het. Spulletjes:

testopstelling_kl

Suiker erbij doen:

suikererbij

Water, suiker, zout:

awater-suiker-zout

PH waarde meetstrips. Zo mooi, die lab-strookjes. Makkelijk te gebruiken en toveren tegelijk.

Flux meter. Dat had maakvriend Peet ooit ergens gezien. Prachtig! Om op een magische manier te zoeken naar onzichtbare magnetische velden.

En tenslotte natuurlijk de waterpas. Ik herinner me levendig dat mijn broertje na een dokter bezoek zo’n sleutelhangertje kreeg. Ik was zo jaloers! En eigenlijk nog steeds.

Kijk eens naar deze prachtige oude waterpas (te zien in het Fries Scheepvaartmuseum):

waterpas

Klinkt mij als een 3 sterren menu in de oren. Jullie? Meer ideeën?