Een saaie wetenschappelijke zondag

Ik was ziek en het was saai. Gelukkig moest de man naar de Brouwmarkt. Dat is leuk want daar hebben ze alles. En dus riep ik vanaf de bank tegen de junioren: ‘Ga anders mee, en dan mogen jullie spullen voor wetenschappelijk onderzoek kopen. Ga je lekker onderzoek doen vanmiddag!’

En zo geschiedde. In de tas terug: thermometer, zuurmeetstrookjes, maatbekertjes, pipetten en een gietvorm voor chocola (huh?) (En gist en hop enzo, maar daar gaat het nu niet over.)

Onderzoeksopzet:

  • alles klaarzetten
  • zuurgraad meten
  • temperatuur meten
  • verte meten
  • chocola!
  • lunch

Het onderzoek was serieus en ongestructureerd. Het was interessant en niet erg wetenschappelijk. Alle azijn werd vergeleken, en de olie en het water. Een paar temperaturen werden opgenomen en alles werd netjes opgeschreven.

Er werden vertes gemeten maar geen vergelijkbare data gegenereerd. Maar meten en eten gaat heel goed. (Krentenbollen)

De chocola werd gesmolten (thermometer!) en gegoten.

En terwijl dat koelde mochten we lunchen (om een uur of vier). En toen was het klaar. Tja, wat een gek onderzoek. En wat een gek rapport:

Een paar uur lang heel zelfstandig en serieus. Echt geïnteresseerd en absoluut niet volgens de regelen der kunst. Dus ja, als wetenschappers? Eh nee, echt niet als wetenschappers.

Maar ik weet wel zeker dat ze hard gewerkt hebben aan hun liefde voor wetenschap. Juist omdat er geen ingrepen of regels waren. Juist omdat het allemaal verzonnen was. Wat goed dat ik ziek was.

(Gelukkig lustte ik ’s avonds wel een zelf gegoten lepel bij de thee.)