Dit zijn ze: de 50 tools!

We houden echt van maken. En we houden echt van kinderen die maken. Dus we gooien er nog een schepje bovenop: dit is makers maken.

Makers maken gaat mensen helpen van hun kind een maker te maken. Waarom? In onze digitale wereld zijn maak vaardigheden belangrijker dan ooit. Makende mensen zijn creatiever, vindingrijker en hebben meer zelfvertrouwen.

Wij vinden het belangrijk dat kinderen niet alleen consumenten zijn, maar leren dat ze de wereld zelf kunnen inrichten. Dat ze onafhankelijke producenten kunnen zijn. (Meer weten? Voor Bright schreef ik over de 5 super belangrijke, dwingende redenen om makers te maken.)

Maar hoe maak je dan een maker van je kind?

headerbeeld-kind

De poster
Eerste initiatief is een poster waarop alle 50 tools* staan die kinderen wat ons betreft moeten hebben leren kennen voor hun 12e jaar. Een Klooicanon. (Dank aan Chiel, die het zo noemde.) De poster kun je gratis downloaden.

Echt een must have; Ben Feringa (Nobelprijswinnaar) heeft er ook één!

Kun je fijn samen met je kind afvinken. Ook leuk voor Sinterklaas: een mooi stuk gereedschap met de poster erbij!

De site

Na de poster gaan we de site verder ontwikkelen. Bij ieder gereedschap gaan we linken naar maak-ideeën, informatie, cursussen of producten die erbij passen. Zodat je aan de slag kunt! Die bronnen kunnen overal vandaan komen. Dus heb je een idee of een tip? Of ben je van een grote vette nieuwsredactie en wil je ons in je programma?! Stuur ons dan een bericht: astridpoot@gmail.com of @astridpoot.

Het team

Natuurlijk dragen we dit initiatief met de hele stichting en zijn goede vriend Peet en ik er heel druk mee. Non profit, zoals alles wat we doen. Nieuw is de steun en bemoeienis die we krijgen van Karlijn. Een ace maker van het ruwere soort. Haar lievelings gereedschappen zijn het lijmpistool en de tacker. Tja, dan weet je genoeg. En ze bakt ook mooie taartjes.

karlijn

Dus wereld: laten we maar wat makers maken!

* Naschrift: het maken van een lijst van 50 dingen is ook al eens gedaan door de National Trust. Die is heel gaaf en heeft ons zeker geïnspireerd! En sommige tools zijn heftig. Natuurlijk kan zoiets alleen met begeleiding van een volwassene (én een cursus én beschermende kleding). En soms zeker niet voor je 11 3/4! Maar natuurlijk is het vooral de verantwoordelijkheid van de ouders en verzorgers. Dus beslis lekker zelf!