Geocaching project, stap één: PETlings

De echte wereld een vijfde dimensie geven, dat kan je doen met electronica. Ik wil graag speurzoekertje spelen in het park hier in de buurt, het liefst met wat electronica om het spannend te maken. Zonder die electronica heet het al ‘geocaching‘, dus ik wil electronische geocaching doen.

Ik moet natuurlijk of het allemaal gaat lukken, maar ik heb al een soort ideetje. Onderstaande buisjes zijn ‘PETlings‘. PETlings zijn eigenlijk PET-flessen die nog niet opgeblazen zijn in de frisdrankfabriek. Dat doen ze door de buisjes warm te maken en als een ballon op te blazen in een frisdrankfles-vorm. Maar: als je ze dus niet opblaast, dan zijn het heeeel stevige buisjes waar je kleine kadootjes in kan doen, maar bijvoorbeeld ook werkende electronica!

Geocache buisjes

En dat is dus het plan. We gaan een heel kleine Arduino in zo’n PETling doen, met een batterij en wellicht een sensor. Samen vormen ze een ‘cache’.

P1080489_color

De bedoeling is dat je ‘cache’ kan vinden met behulp van wat aanwijzingen en als je in de buurt ben via signalering die de Arduino gaat veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een lampje, een trilend motortje, of andere dingen die we kunnen verzinnen.

Maar we zijn nog niet klaar! Ik mis namelijk nog wat dingen. Kleine Arduino’s heb ik wel, maar om een kleine oplaadbare batterij te gebruiken heb ik een een ‘boost converter‘ nodig.  Bijna alle slimme controller-bordjes zoals de Arduino werken namelijk op 3.3 volt en een enkele AA batterij (meer past er niet in het buisje) levert slechts 1.5 volt op. Enfin, samen met een tril-motortje uit een oude telefoon moet het een spannend project worden.

Binnenkort meer!