Waarom ik in de willem de kooning academie ga wonen

Ik mocht komen vertellen over maken tijdens de tweedaagse over maakonderwijs. Een grote eer, en vooral heel erg leuk! Want het ontmoeten van maak-broeders is altijd heel lekker. Voor ik ging vertellen kreeg ik een rondleiding. En ik zag van alles. Er komt vast een goed verslag, maar ik gooi vast wat foto’s naar jullie.

Natuurlijk bracht ik posters voor iedereen.

Ik zag programmeren met puzzelstukjes (dat headerbeeld is er ook één, maar dan van perspex, en op de overhead projector):

Chaos en falen als ontwerpprincipe:

Culinair geprint:

En een lezing van Supermaakheld Per-Ivar en zijn  Supermaakheld collega Petra:

Zij vertelden over een project dat ze doen: hack de school. In dat project hacken leerlingen elkaar, dan het lokaal en dan de school. Topquote van Petra: Hacken is helpen. (Daar was ik wel even stil van.)

Met dat maakonderwijs komt het wel goed.

Hallo Rotterdam

Ik denk dat Willem de Kooning dit allemaal heel tevreden zou hebben aangezien. Zo’n fijne gestructureerde chaos, zoveel inspiratie en maak-activiteit. Mijn grote ambitie is nu te gaan wonen in de academie, zodat er nooit meer een rem op mijn maken is. Es kijken hoe ik dat hossel.

Makers weten van maken

Helaas kon ik dat niet meteen regelen, maar moest ik weer terug naar Amsterdam. En in de trein zat ik te denken: de mensen met de mooiste gedachten over maakonderwijs, zijn altijd zelf ook makers. Mensen die alleen maar praten zeggen mij altijd veel minder dan de mensen met kapotte nagels, tassen vol gereedschap en hoofden vol dromen en sterke verhalen. In het weekeind las ik dit en toen moest ik stiekem glimlachen:

Over dit onderwerp zal ik binnenkort een ronkende blog schrijven.

Ik hoorde achteraf dat de deelnemers gelukkig werden van mijn presentatie, dat ze moesten lachen. (Maar misschien was dat omdat ik heel veel gebaarde, een gek shirt droeg en een kilo spinazie tussen mijn tanden had. ) Goed, hier is tie. Alleen maar plaatjes, dus wellicht moet je me bellen voor een toelichting. Alhoewel ik deze automagische transcript van SlideShare wel echt heel cool vind:

Ok, hier is tie echt: