het grote #thuisnatuurklooiboek

En weer zitten we binnen. Op elkaars lip, ieder in een eigen Zoom tunnel. Maar in geen van die tunnels is het licht aan het eind te zien. En dus vechten we terug. We herwinnen het samenzijn, het buiten zijn, het samen op onderzoek zijn.

Hoe? Door een boek te maken! Een vervolg op ons succesvolle #zomerthuisblijfklooiboek van afgelopen zomer, op dezelfde leest geschoeid: we presenteren je het grote #thuisnatuurklooiboek!

Het grote thuisnatuurklooiboek is een activiteitenboek voor kinderen en ouders die toe zijn aan een lekkere dosis natuur. In het bos, maar ook de natuur in en om het huis en in de stad. Want natuur is overal! In het boek vind je veel verschillende activiteiten: je kunt leren, kijken, experimenteren, verzamelen, opzoeken, speuren of je eigen natuurmuseum maken. Kinderen zijn even weg van het scherm en leren op een speelse manier in hun omgeving de natuur zien en onderzoeken.

We zagen -geïnspireerd door de geweldige Jelle Reumer- overal stadsfossielen!

Samen zijn we sterker

Ik maakte het boek samen met de natuurmusea (Naturalis, Ecomare, het Museon, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Universiteitsmuseum Utrecht, Natuurmuseum Brabant, Teylers Museum, de Bastei, Natura Docet Wonderryck Twente, Natuurmuseum Fryslân, Natuurhistorisch Museum Maastricht en Hortus Leiden, whoehoe!). Het is een ongelofelijk plezier met zulke experts samen te werken. Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen!

We keken nooit meer hetzelfde naar onze koelkast!

En dat doen we: in het boek staan 29 activiteiten over vlinders, bacteriën, zaden, dodelijk afval, stoere stoepplantjes, wind, bomen, uitgestorven dieren en meer. Je kunt veel zelf doen, je leert van alles en de meeste activiteiten doe je samen. En dat is fijn na al het digitale.

Blij zijn

Als kind had ik dit boek:

Ik kan me nog steeds goed herinneren hoeveel erin stond en hoeveel belofte het in zich droeg. (En ik ken de tuinkers-proeven nog steeds uit mijn hoofd.) Ik hoop dat de kinderen van nu met net zoveel plezier en liefde aan ons boek terug zullen denken.

We doen er alles aan: het boek krijgt ongeveer 30 vrolijke maakopdrachten, vieze (enge) experimenten, vreemde kijkvragen, en meer. Allemaal geschikt van groep 5 tot en met opa en oma.

Je kunt het boek bestellen bij Uitgeverij Pica, of kopen bij een natuurmuseum bij jou in de buurt. Ze hebben je gemist en zien je graag weer komen!

Delen

Na enige tijd zullen we het boek online gratis beschikbaar maken onder de cc licentie Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal. (Je mag het gebruiken, maar niet veranderen. En je mag er geen geld mee verdienen.) Daarover later meer.