Blog: een ontploffing is nog niet zo makkelijk… sorry groep 6

Vrijdag mocht ik onze Maakchallenge komen testen in groep 6 van OBS de Waterkant (fijne school). Er gingen zeker 1000 dingen fout.

Fout 1: teveel in te weinig tijd

Ik had ingepakt voor het maken van wel 4 verschillende interacties. Dat sloeg nergens op. In overleg met de leerkracht (eigenlijk op dwingend advies van de leerkracht) besloten we alleen de ontploffing te doen, in combinatie met een knikkerbaan. (Dat was les 1.)

Fout 2: niet genoeg Expliciete Instructie

De kaartjes alleen vertelden de kinderen niet genoeg. En dat is prima; ze dienen als ontwerptool. Om dat op te lossen hebben we filmpjes en getekende instructies gemaakt:

en

Maar: één digibord met zo’n 25 kinderen werkt helemaal niet! Want soms wil je nog een keer kijken, soms moet het juist stilstaan, en altijd wil iedereen iets anders. Kortom: ze willen allemaal hun eigen uitleg-dingetje. Werkbladen moeten er komen. (!) (!!) (!!!) (Dat was les 2.)

Maar goed, na een Directe Instructie -waarin de meester het karton vasthield en ik bij wijze van toneelstuk de bouw van het product simuleerde- ging het goed. (Dat was les 3.) Als een razend stel ontwerpers werken de kinderen in totaal aan 5 dikke vette banen. In één uur.

Met veel focus werkten ze keihard door tot 10 voor 3, en om 10 voor 3 kwamen de ontploffende fotobusjes erbij. #drumroll

Fout 3: Het Plofte Niet!

Helaas.

Echt heel erg helaas.

De fotobusjes lekten en de bruistabletten waren te slap. Dus niks, nada, noppes. Nergens een vette knal, alleen een enorme anticlimax. (En dat was les 4: Altijd Al Je Materiaal Heel Goed Testen.) Oei, oei, oei. (Ik houd echt niet zo van falen.)

Wat knalt het best?

Vandaag heb ik met zoon een uitgebreide test gedaan (Les 5).

(In werkelijkheid duurt deze film 1 minuut en 12 seconden, ik heb hem iets versneld, en de knalstukken vertraagd; die zijn zo mooi!) 

  • Beste knaller: Davitamon Energy Boost
  • Ok-knaller: Supradyn Complex Forte
  • Niet zo toffe knaller: Jumbo Vitamine A-Z

En qua fotobusjes: zorg dat je die hebt, waarvan het dopje erin gaat. Die sluiten het best, de anderen lekken. (Dat was les 6.)

En dan krijg je dit:

Goed, we zijn er nog niet. De knal is te heftig voor deze baan; de knikker schiet eruit. (Aaah, les 7!)

Maar, groep 6 van OBS de Waterkant: jullie banen zitten beter in elkaar. Ik zorg dat jullie komende vrijdag goede busjes en goede bruis hebben;  dan kunnen jullie de climax alsnog beleven. Hoop dat dat ok is.

Veel excuses en dikke dank je wel. Ik heb veel geleerd! (au)