Dit is ze!

Ik ben voortdurend druk bezig met mijn Grote Droom: een boek over gereedschap en technieken. Uitgelegd in een verhaal, met een plek voor echte makers. Over een meisje dat een Groot Geheim project maakt voor haar opa en onderweg van alles leert. Dit blog is het verslag van de totstandkoming. In stapjes. En samen met de leukste mensen: bijvoorbeeld Dieuwertje Boeren, een heel getalenteerde schrijfster. (Wat ben ik daar blij mee!)

juli 2016: wie is het?

werkplek

Ik heb veel samen met de kinderen nagedacht: hoe ziet de hoofdpersoon eruit? Wat moet je over haar weten om haar leuk te vinden? Wat heeft ze voor vrienden en hoe zijn haar ouders? Hoe heet ze (Geen Anne maar Bo) en hoe bouw je eigenlijk een boot?

Uitzicht op zee, warme bries, fijne stiften en toen kwamen we hier op uit.

Hallo Bo! Hallo ouders, hallo vriendin en hallo opa!

characters_bookoftools_AstridPoot

De eerste spreads:DRIELUIK

En de eerste uitwerkingen:

spread01 spread02 spread03

september 2016: haar beste vriendin!

Inmiddels weten we al dat Bo een bff heeft: ze heet Isha en heeft altijd onverwachte ideeën. Hoi Isha!

bff

oktober 2016: het grote verhaal

Vandaag werkten Dieuwertje (onze geweldige schrijver) en ik weer verder. In een gezellig Tilburgs cafe (waar echt alle families uit Tilburg kwamen lunchen) fantaseerden we over Bo, Isha, buurjongen Mees en de buurvrouw, mevrouw Vaal.

dieuwertje

Buurvrouw Vaal is een strenge mevrouw. Gepensioneerde thuizorg-medewerkster die nog niets van haar daadkracht verloren is. Erg gesteld op haar rust. Maar ze blijkt ook zeer frivole bloesjes te hebben! En een hele oude ruzie met opa… (Daarover later meer).

mevrouw-vaas

We hebben de hoofdpersonen en de grote verhaallijn. We schrijven de eerste vijf hoofdstukken met in ieder hoofdstuk -naast dat verhaal- gereedschaps-instructies en maak het zelf ideeën. We bezoeken meester-makers en laten zien dat je later gewoon timmerman kunt worden. Of zeilmaker of programmeur. Of kunstenaar!

We zijn goed bezig.

Goed. Wordt vervolgd. (Hell yeah!)