Robots klooien

Ik kreeg een paar dingen van de makers van BYOR opgestuurd om te proberen. Met de componenten van BYOR koppel je makkelijk input (sensoren, knoppen) aan output (motoren, leds) via hun Easyboard. Zo kun je al klooiend allerlei robots bouwen. Het is superstevig en daarmee geschikt voor ruig prototypen. Je trekt het niet zomaar kapot 😉

We bouwden er 3 robots mee. We kochten geen materiaal maar gebruikten dozen van de super. En verder mes, schaar, duct-tape en lijmpistool.

Eenzaam konijn

Voor ons konijn plakten we een koker op een servo (output). Met de servo kunnen we koker heel precies draaien! De input is een afstandssensor. Als je het konijn aait, klaart zijn humeur op.

Druk in het bos

Voor ons bos-verhaal gebruiken we de stappenmotor en de led (output). Input is de knop. Als je die draait gaat het licht aan en gaan de bosbewoners op stap!

Vosje

Als je de vos roept (input: microfoon) kwispelt hij (output: servomotor). En als je hem aait (input: afstandssensor) reageert hij (output: led). Van een kartonnen machine veranderde hij door die interactie meteen in een huisdier: ieder gezinslid dat binnenkwam riep naar hem en hij werd geaaid tot zijn batterij leeg was.

Het maken van de robots was echt leuk. We schetsten niet zoveel, maar bedachten de boel al bouwend.

Dus?

Wij vinden het tof! De componenten leiden meteen tot verhaal-achtige ideeën. Het is erg leuk om de sensoren zo snel in actie te krijgen zonder te moeten programmeren.

Bij de set zit een goede powerbank. Dat is heel fijn, met name de motoren gebruiken veel stroom, we hebben regelmatig opgeladen.

Omdat het allemaal groot en stevig is kun je er lekker mee werken. Dat maakt het soms wat grof (dikke snoeren boel) maar dat vonden wij geen probleem. Werkstukken worden meteen groot! Wij houden wel van grof.

Wij hebben de starter kit, die kost 99,95 euro. Dat is veel geld. (De iets goedkopere basic kit vinden wij net te beperkt). Maar juist door de stevigheid kun je de onderdelen goed hergebruiken: bij ons is niets kapot gegaan.

Wel altijd jammer dat je je werk moet slopen om iets nieuws te kunnen maken, gelukkig kunnen de dode robots gewoon bij het oud papier 😉

(In het Easyboard past een micro:bit, daar zijn we nog niet aan toegekomen. Die houden jullie tegoed!)