We waren in Almere. Want de familie Gorissen had ons gewezen op een niet te missen evenement: de lanceerdag van de Dutch Rocket Research Association. De familie Gorissen, waarvan de junior leden op eigen initiatief de 12+ toolposter bedachten. Waar raketten lanceren op staat.
In Almere kun je lanceren
Almere dus. Op een erg groot, erg leeg veld stond in het midden een rij auto’s.
En voor de open achterkleppen werktafeltjes, thermosflessen, rollen koek, een party-tent, een vuurtje en een groep vrolijke mensen van alle leeftijden.
Er werd gewerkt. Gesleuteld, geleuterd en getweaked. En iedere paar minuten was er een lancering vanaf het lanceerplatform.
Met elektronische ontstekers werd de ene na de andere raket de blauwe lucht in geschoten. Onder gejuich, bewonderende kreten, soms applaus, maar altijd met aandacht.
Witte rook, whoosh van een vuurpijl (de A motoren) grijze rook, houd-je-oren-dicht geluid (de zwaardere motoren), en alles er tussen in.
Geweldig! Er zijn vele raketten gelanceerd. En alles wordt centraal afgeroepen (‘Attentie lancering van af het platform, rode raket rechts in 5, 4, 3, 2, 1…’ ) en bijgehouden. Niet alleen de lanceringen, maar ook de fouten, opdat de vereniging er van kan leren op de jaarvergadering.
Een prachtig klembord met alles erop.
Welkom
Zelden hebben we ons als aanwaaiende vreemdelingen zo welkom gevoeld. Meteen na onze aankomst kregen we uitleg. Over de raketten, over het lanceren, over de club. En gingen verschillende mensen regelen dat onze kinderen ook een raket konden lanceren.
We praatten over de V2 en waar die eigenlijk uitgevonden is, over het lanceren van go pro’s in raketten van meer dan 2 kilo, over de juridische 450 m hoogtegrens en over hoe je berekent hoe hoog jouw raket gaat komen. En we leerden dat karton hard als hout wordt als je er 10 seconden lijm op smeert.
De meneer hierboven maakte een replica van één van de raketten van Robert Goddard, Amerikaans raketpionier, zie hieronder.
By Esther C. Goddard (Great Images in NASA) [Public domain], via Wikimedia Commons
Gorissen junior raakte een raket kwijt en lanceerde een andere met 2 camera’s erop, een student van de International School in Den Haag lanceerde een raket allerlei meetapparatuur erin voor een science project en één van de clubleden ging op voor zijn certificaat Master Rocketeer. Pierre maakte een mooie film:
We snappen er nog vrijwel niets van, maar we zaten gisteravond wel lang te lezen op de website van de club. En we denken goed na over onze eerste raket. Volgende keer zijn we erbij!
Veel dank!