Banjeren, kent u die term dames en heren?

Banjeren is belangrijk in het leven van een mens. Ik doe het te weinig, maar ga nu weer beginnen en jij?

Banjeren is het equivalent van even met de hersens in een bakje met een bruistablet, even in de kast kruipen, mentaal flossen, of met de haren in de wind. Allemaal vreemde dingen om te zeggen, laat staan om te doen.

Waarom zou je immers doelloos door een parkje of langs de weg slenteren en elke afleiding omarmen, inzoomen, uitzoomen en beschouwen in verwondering. ‘Kinderlijke verwondering’ noemen we het. Alsof volwassenen het niet kunnen, mogen of zouden moeten.

Mentaal palet

Ik denk dat we onszelf te kort doen. Toe maar! Doe het maar eens. Gary Vaynerchuck noemt het het ontwikkelen van je palet. Je moet alles regelmatig proeven, intens beleven, zodat je het goed onthoud en later kan herinneren.

Dus raak nog maar eens alle muurtjes van de huizen onderweg aan en voel hoe dat voelt. Of pak maar eens een schoevendraaier beet en hou het verkeerd om vast.

Ach, dat is vies, dat hoort toch niet!

Ja, dat is dus het punt! Het is niet vies! Je moet muur niet ongekookt eten, maar het is niet vies! En schoevendraaiers kan je makkelijk aan de punt vastpakken! Super leuk! Doe het maar!

Werkwerk

Dus vandaag: geen huiswerk, maar werkwerk. Pak je jas, loop naar buiten en raak de lantarenpaal eens aan, of de stang van je fiets, of loop langs de muren en voel het verschil tussen de voeg en het steen, of het glas en nepmarmer, of hout en schroeven. Dat heeft iemand gemaakt en doet het gewoon! Is dat niet prachtig?

Kijk maar eens hoe deze meneer kan genieten van het bewerken van hout. Da’s levend materiaal! Cool toch? Neem volgende keer ook maar eens een ruw plankje mee en maak maar eens je eigen werkje … Gewoon buiten op de stoep.

Volgende keer, kijk iemand heel diep in de ogen en kijk eens wat voor coole kleuren er allemaal zijn op één vierkante centimeter. Dan: neem laarsjes mee en stamp eens in de plassen! En als je durft: wacht even tot er iemand aan komt, dan kan je samen stampen.

Banjert, beleeft, verdomme!

Oftewel: gaat banjeren en verwonder je … je kan het, het is belangrijk!

Wel om de dag je handen wassen hè.