Spelen met transparante verhaaltjes

Wat nu als je de wereld kan aanpassen, of iets kan toevoegen zoals een extra verhaaltje. Met die ‘wat als’ vraag speel ik al een paar dagen. Vandaag hebben we het uitgeprobeerd met Astrid, de kids en een heleboel overhead-sheets en stiften.

Gelijk tot de kern

Ik vind ‘augmented reality’ fascinerend, maar da’s veel gedoe en vandaag wil ik gewoon lekker samen fantaseren. Noem het maar ‘augmented serendipity’.

P1130475Dus in plaats van de wereld aan te passen met computers, gaan we gewoon kijken wat nou cool, grappig, of mooi zou zijn. Misschien brengt het ons op ideeën. Klooien avant le lettre.

Verhalen testen met transparantjes

Voordat we vandaag aan de slag gingen, was ik bezig met een vraag die de Efteling in de wereld had geslingerd.

Ik wil laten zien hoe je verhalen tussen, op, naast, bij attracties kan breien, samen of zelf. En ik wil het ook proberen. Nu, zonder computers!

Ik moest gelijk denken aan ze twee dingen: deze briljante ‘offline museum’ uitleg-unit en Marty Cooper  met zijn hilarische foto’s.

Hoe zag de Heidentor van Carnuntum er eigenlijk uit?

Its a Flying dog kinda Friday.

A photo posted by Marty Cooper (@hombre_mcsteez) on

Stiften, overhead sheets en telefooncamera’s

Zondag zijn we gelijk aan de slag gegaan. Zaterdag heeft Astrid overheadsheets gehaald en -heel belangrijk- witte en zwarte stiften. Ik heb ook nog wat gekleurde stiften gehaald en twee werk-plankjes gezaagd.

P1130408

We gebruiken ook onze ouwe iphones zodat we het ook aan jullie kunnen laten zien. Telefoon-camera’s zijn handig omdat dan alles scherp is en niet zo chique scherp-en-vaag zoals de meeste van mijn foto’s. Dat  moet ook, omdat zowel de tekening als de wereld scherp moeten.

P1130416

Alles kan een extra verhaal gebruiken

Het enige wat we daarna deden was: rondkijken en kijken wat nou grappig zou zijn. Of dat nou een dikke hamster is die uit de broek van een meneer steekt, of een giraffe, oranje beer en flamingo die over de heg kijkt.

IMG_3245

2015-10-04 16.48.40

Wat er gebeurde was een stroom van ideeën. Vooral maffe ideeën, omdat we dit nog nooit hebben geprobeerd, en al helemaal nog niet eerder hebben gezien! Wie wist dat je een lezende mevrouw zomaar op een skateboard kon zetten?!? Dat kan gewoon! Kijk maar!

P1130492

Wat wij vooral erg leuk vonden was dat zelfs ons idee helemaal opnieuw gepakt werd door de kinderen. Je kan namelijk ook ook kledingplaatjes uit een magazine knippen en plakken op een transparantje en kijken of het past. Super nuttig! Beeldig ook.

IMG_3200

En zo kon elke situatie wel wat extra’s gebruiken. Hieronder een reeks van leuke foto’s.

2015-10-04 16.41.18

Een reuzen appelboor in het Meterhuisje in Westerpark

IMG_3284

Mannen op het dak!

P1130426

Kleuren aan één kant, lijntjes aan de andere kant!

IMG_3265

Monster op het dak! (er waren veel monsters die dag)

IMG_3262

Aaaargh! Nog een monster!

IMG_3257

Wie kwam weer met haar princessenjurk?

IMG_3236

Waterplezier. De duiker en de badkuip, beide op handen gedragen.

IMG_3278

Heerlijke reuzenhanden massage

P1130498

Lekker op de plank!

P1130444

Mobiele werkplank met wat transparantjes

De stilte bal

Astrid kwam met onderstaande mooie foto van een half transparante dame. Toen dacht ik: wat is nou ook ècht transparant en kan je misschien om mensen heen zetten? Dat werd de bal. Gezellig, stil en mooi.

Transparante reuzen dame

Transparante reuzen dame

P1130489

Iedereen onder de bal!

P1130456

Genieten van de stilte in de bal.

P1130458

Boekjes lezen kan ook onder de bal

Oh, en alle fotos met harige hand zijn van mij, met twee harige handen van Astrid en de rest is ook door Astrid, tenzij ik ze maakte. Alle kunst is vandaag gemaakt door echte kinderen en Astrid en ik klooide ook wat 🙂