Blog naar aanleiding van mijn lezing bij Beautifully Fixed / Mooi Gefixt: ‘Astrid Poot is director and co-founder of The Lekkersamenklooien Foundation, an organization committed to finding the right place of making in our lives and education. Astrid will speak from her vast experience about changing the attitudes of parents and children towards making and repair.‘
Het is niet te repareren
In 2006 publiceerde Makezine het owners manifesto, waarin ze pleiten voor de repareerbaarheid van producten. “If you can’t open it, you don’t own it: a Maker’s Bill of Rights to accessible, extensive, and repairable hardware.”
Dit manifest maakt zich sterk voor waarachtig eigenaarschap over de producten die je koopt: als het van jou is, is het volledig van jou. Veel moderne producten zijn dat helaas niet: bij electronica vervalt de garantie als je het zelf openmaakt, vaak zijn producten gelijmd en niet geschroefd, en van veel producten (bijvoorbeeld kleding) is de kwaliteit niet goed genoeg om lang bruikbaar en repareerbaar te zijn. Veel is bedoeld om weg te gooien. Dat veranderen vraagt een lange adem. (Gelukkig zijn ze daar op de TU Delft heel hard mee bezig.)
We kunnen niet repareren
Stel dat we dat oplossen, dan zijn we er nog niet. Want als een product wel repareerbaar is, missen wij -de gewone mensen- vaak de vaardigheden om het zelf te kunnen repareren.
Vroeger was maken noodzaak: nieuwe dingen zijn duur, repareren ligt voor de hand. Maar sinds we a) rijk zijn en b) oneindig toegang hebben tot goedkope nieuwe producten is repareren geen noodzaak meer.
Onze houding is veranderd: vies werk doen we niet meer zelf, en het is een teken van welvaart dat je alles gewoon vervangt.
Gevolg is dat de vader van nu -die als jongen zijn moeder sokken zag stoppen- dat zelf niet leerde en die kennis dus niet meer doorgeeft aan zijn eigen kinderen. Dus: we hebben zelf de de vaardigheden niet meer, en geven ze ook niet meer door. Sterker nog: kinderen weten vaak niet eens meer dat je veel (zelf) kunt repareren.
Veel mensen hebben geen plek en geen spullen: als je in de stad in een bovenwoning woont, is de kans op een werkbank vrij klein. En een goed gevulde gereedschapskist hebben de meeste mensen ook niet meer. Gereedschap en materialen zijn veel minder onderdeel van ons dagelijks leven dan vroeger.
En we hebben geen tijd: al onze tijd is wegontworpen. Het plezier van hele dagen schuren en lakken om het huis eens in de zoveel jaar winterklaar te maken kennen we niet meer. We besteden onze tijd liever aan onze verleidelijke beeldschermen.
Toch verandert er iets…
Gelukkig neemt het reparatie-bewustzijn wel weer toe door de aandacht die er is voor duurzaamheid. Maar dan nog is het moeilijk.
Want veel ouders vinden gewone dingen niet erg cool: ze geven hun kinderen liever een computational thinking tool voor Sinterklaas dan een mooie bandenplak-set. Ze willen graag dat hun kinderen voorbereid zijn op ‘de moderne wereld’ (die met computers), en ze willen hun kinderen niet teleurstellen met een saai cadeau (dus dan maar iets met computers).
Maar geef daarnaast toch ook die bandenplak-set, want repareren is echt heel modern!
- Het is duurzaam, en dat is modern.
- Het leert je je problemen zelf op te lossen, en dat is modern.
- Het maakt je onafhankelijk, en dat is modern.
Opvoeden
Zelf dingen kunnen is belangrijk omdat het je houding verandert. Als je gereedschappen leert en kent (bijvoorbeeld omdat je onze poster gebruikt), is leren repareren geen grote stap. En dan is recyclen en upcyclen niet ver weg, je neemt een andere rol als consument.
En dan worden jouw kinderen uiteindelijk misschien wel ontwerpers (formeel of niet), die de wereld duurzaam en liefdevol inrichten. Zoals de studenten op de TU!
Maar het belangrijkste is dat je als ouder die jouw kinderen dit soort dingen leert, een fijn moment samen creëert. Want vrijwel alle kinderen spelen liever met hun ouders dan met een beeldscherm.
Hulp is onderweg
En om je te helpen hebben we een lijst gemaakt met 62 reparaties die iedereen moet kunnen uitvoeren. Kunnen jullie meteen aan de slag. Kijk zelf welke voor jullie reëel zijn en begin daar. En doe voor de rest een goede cursus! Kijken wij ondertussen of we er een mooi boekje bij kunnen maken.
De bijeenkomst
De bijeenkomst is inmiddels te zien op YouTube. En dat is fijn, want naast bovenstaand verhaal zijn er ook mooie presentaties te zien van Karel Van den Berghe on the circular economy, Sagar Dangal and Beatriz Pozo Arcos presented about recent research on product diagnosis by conventional users, Francesco De Fazio (Philips) presented about design methods, tools and guidelines for circular design used by Philips, Alma van Oudheusden and Julieta Bolanos (Industrial Design) are researching the possibilities of the use of 3D printing to produce spare parts and support self-repairs and repairs within communities such as maker spaces and Repair Cafés.
Lekker kijken: