Samen genieten van puinhoop en klooien in de zon

Voor ons beide begon de samen-klooi-dag met wat lekker zelf klooien, maar in de middag was het ‘aan’. Zowel Astrid als ik hadden vanochtend al enorme zin in de middag en kwamen goed beslagen samen aan de houten werktafel in Osdorp. 

Zaterdag begon ik al met het lekker klooien aan een spannend elektrisch project. Volgende week is er namelijk een hack-workshop waar ik met een collega ga laten zien dat hacken als ‘state of mind’ leuk is. Daar ga ik zeker nog over schrijven, maar er was gelukkig genoeg werk over om de zondag te vullen.

Check trouwens ook Astrid’s toffe verslag van deze leuke dag.

Peets werkje: Een schoen en twee Ardiuno-experimenteerplankjes voor workshops

Voor de workshop heb ik twee grenen plankjes volgeschroefd met stekkerdozen, een lampefitting, een handje vol relais en Arduino’s . Doel: een soort Philips Hue maken, dus een lamp of apparaat die op basis van sensor-informatie aan, of uit gaat.  Het concept is overigens geinspireerd op iets wat ik zag bij een workshop van The Incredible Machine. Dat was erg leuk en het aanraden waard!

Zaterdag was er dus een goed begin aan het lampefittingplankje gemaakt, maar ik liet genoeg over voor zondag.

P1070385

Zondag begon met mijn schoen die ik al een tijd niet droeg omdat er een sierrandje loszat. Dus: eerst klooien met secondelijm en na drie vastzittende dopjes greep ik naar het ‘hot glue gun’. Eén minuutje later: klaar! Niets meer van te zien (op been-afstand). .

Schoen gelijmd

Bij aankomst van Astrid was het tweede plankje al bijna uit de stijgers. Dat klooien met 220v is toch wel even eng, maar ik heb goed opgelet bij alle Youtube filmpjes die ik erover heb gezien.

Voor mijn stekkerdoos-plankje moest ik even goed nadenken hoe e.a. in elkaar moest. Daar heb je namelijk twee stekkers die onafhankelijk van elkaar aan en uit moeten via twee relais, maar wel één voeding delen. Dan is het toch fijn om het even uit te schetsen op mijn super hippe whiteboard-boekje. Ik ken nog geen echte elektronische teken-tekens, maar het hielp me wel verder. Misschien moet ik dat schema’s tekenen toch eens leren.

P1070806

Astrids en Rufus’ staarten en pijltjesgeweer

Toen Astrid en Rufus aan de slag gingen was de energie compleet. Astrid had een plan om een staart (of snoepslurf) te maken voor een monster van Rufus. Hij maakte natuurlijk de concepttekeningen en Astrid werkte aan de mechanische uitwerking.

P1070774

Tekening van Rufus

Dat maken samen met kinderen is lekker organisch, waar het ware genie van een kind snel evident wordt. “Hoeveel segmenten moet een staart hebben?” “Twaalf!” is het antwoord. Cool, aan de slag met splitpennen, smeltende flessen en karton. Intussen wordt tussen neus en lippen een pijltjes-geweer gemaakt van pijpjes en het geschut voor de kip-staart-snoep-dispenser opgegeten.

P1070621

Na een flinke middag klussen

Intussen had ik na een flinke middag knippen, strippen, schroeven en programmeren en een test met een klopboor en een lamp in de stekkerdoos de finish gehaald! Ik was super blij, want ik wist niet of het in één keer zou lukken, maar niets was minder waar! (check Astrid’s artikel voor de vrolijke foto en een verslag!) Het relais klikte vrolijk en de boor en lamp gingen om beurten aan en uit. Woohoo! Ik ben klaar voor de workshop!

P1070669

Rufus en Astrid sloegen in het staartje van de middag aan het testen. Werk die staart of slurf wel? En het mechaniek? Dan blijkt de standaard van creatief en maker lekker hoog. Toch waren ze tevreden over de eerste incarnatie. Prototypen in het weekend. Heerlijk!

P1070459

Tot slot

Wat een heerlijke middag! De rest van de week kan niet meer stuk!

Er zijn nog wel vervolgstappen voor mijn projectje. Met name het integreren van bewegingssensoren, de WiFi van de Arduino Yùn gebruiken en wellicht wat voorbeeld-code schrijven. Gelukkig is het deel wat ik niet eerder heb gedaan in kannen en kruiken.

Oh, zoals Astrid al schrijft in haar stuk: Volgende keer gaan we nog eens kijken naar dit kleine rakkertje. Het heeft segmentjes en schijnt nogal wat te zien. Daarbij ben ik zeker erachter gekomen dat mijn latente kennis van electronica nog een beetje vast zit. Tijd om al die informatie een nachtje in een bakje cola te leggen. Kijken of het loskomt.

P1070787