Makers maken makers. Daar heb ik al best vaak over verteld.
De makers: de idiote uitvinders, de lessenmakers, de timmerhulpjes, de steeds handiger moeders, de maker-schrijvers, de maker-ambassadeurs, de strakke soldeerders, de plakkerige papiermache-ers, de koekenbakkers, de breiende oma’s, de nerds, al die makers! Belangrijke rolmodellen die alle kinderen de kans geven zelf (ook) een maker te worden.
De dapperste makers heb ik hier verzameld: aangedragen door andere makers, vaak met mooie woorden erbij. Onvergelijkbaar en ongelijksoortig. Subjectief gekozen of aangedragen. En natuurlijk niet compleet. Dus weet je nog meer makers? Geef dat aan me door, het liefst met een mooi verhaal.
De eerste 25 stuur ik onze Maker Badge of Honor:
Komt ie; dank je wel makers! (In willekeurige volgorde, in een steeds groeiende lijst.)
De eerste: mijn moeder.
Een klein eerbetoon. Omdat ze ons altijd heeft laten zien dat je zelf dingen kunt verzinnen en proberen. Omdat we nooit voorzichtig hoefden zijn, en altijd vies mochten worden. En omdat ze nog altijd heel veel maakt!
Mijn vader
Omdat hij zichzelf altijd als creatief persoon is blijven zien, met techniek als zijn gereedschap. Omdat hij van maken echt zijn werk heeft gemaakt en omdat wij buienradar hadden voor het hele internet bestond! (En ik door hem heb leren programmeren.)
Peet Sneekes
Mijn maakvriend Peet. Spullenverslaafd, messenexpert en liefdevol maker. En dan vooral liefhebber van maken dat veel tijd kost. Middagen lang laat hij zijn huis ondermaken en middagen lang denken we samen over hoe we kinderen aan het klooien krijgen. Mede-auteur van deze site, maar ook maker van de Wasstra.at. (Hot tip!)
(Hier een oud Makey Makey experiment)
Timo is een kunstenaar, uitvinder, hacker en die dingen. Een dichter met techniek. Hij maakte voor mij een theremin met superweinig elektronica. Zodat we er allemaal kinderen mee kunnen besmetten in een Klein Klooien doosje. Zo’n zachte stille held.
Dappere vrouw die mij –zonder dat ze me ooit gezien heeft- een robotje in de post heeft gestuurd (in terug naar je onderweg!). Delen next-level. Slimme Delfterik en megafanatiek over tech en programmeren. En houdt van pannenkoeken.
Developer en papertoy designer. Bouwer van een naughty bot Grumm die zelf Twitter volkletst (volgen!): Grumm. Vindt zijn paper toys nog vetter als ze geprogrammeerd zijn. En je er dan je eigen ding mee kunt doen.
Ik ben al jaren fan: optimistisch en energiek inspireert Emer met haar Designathon kinderen en leraren tot het maken van de toekomst met hun eigen creativiteit als instrument. Met fantastische resultaten! Emer maakt van kinderen geweldige design thinkers die techniek vol zelfvertrouwen inzetten in hun plannen.
Onvermoeibaar altijd op pad met dozen vol spullen om kinderen, leraren en ouders te stimuleren tot techniek en maken! Maker van mooie lessen en -niet lang geleden- een heel mooi boek. Haar belangrijkste wapens: enthousiasme en humor. Daar is niemand tegen opgewassen.
Nieuwsgierige ambassadeur voor techniek en beroemd op iedere basisschool als boterhamrobot. (En hij kan ook heel goed tekenen! En kletsen.)
Vormgever en kunstenaar. Zijn project Stad van de toekomst blies mij helemaal van mijn stoel. Maken als manier om verhalen te vertellen. Wat een feest!
Arjan van der Meij (docent én kwartiermaker), Per Ivar Kloen (docent én kwartiermaker), Marten Hazelaar (docent én kunstenaar) en Rolf van Oven (docent én uitvinder)
Ze zijn natuurlijk 4 losse leraarmannen, maar omdat ze altijd als groep optreden nomineer ik de als groep: fantastische onvermoeibare makers met een missie. Maak-roofdieren met alle jonge mensen als prooi. En gaaf dat ze kinderen leren bierbrouwen (in de school!). Potverdrie, wat een kerels!
Hun websites (al-le-maal cool):
(Die 4 links, dat zijn ze. Over Anneke (rechts) kom ik nog te spreken.)
Eén van de leukste mensen die ik ken. Nieuwsgierig, eigenwijs en nooit tevreden. Heerser over de mooiste ideeën en plannen en een pro-haker. Neus voor wat gebeurt en wat belangrijk is. Serieuze wereldverbeteraar.
De kruittoren. Daar kun je niet snel te veel over zeggen. Ongesubsidieerde makerspace waar kinderen al heel jong heel Echte Dingen maken, met Echte Tools. Het hart op de tong en altijd bezig. Seriële leveranciers van jonge maker-ontwerpers-kunstenaars. Dat.
Kunstenaar en uitvinder. Maakt techniek poëtisch en prachtig. Ben persoonlijk dol op zijn Knipperfrotje:
Maar ook op zijn project op Kickstarter: Battery Eaters. En ik spaar voor één van zijn zeekomkommer lampen. Moet je ook doen.
Rolf, onze eigen McGyver mag natuurlijk niet ontbreken. Vanwege zijn razend gedurfde plannen en tomeloze ambitie (één woord: Alcatraz) maar ook omdat hij zoveel jongeren met het maakvirus besmet!
Slimme Handen. Omdat ze zoveel gaafs doen! En omdat ze hun lesmateriaal zomaar gratis en voor iedereen beschikbaar maken. Houden we van. Kijk maar, solderen.
We zijn als een blok gevallen voor kunstenaar en hacker Leo van der Veen: ‘nr37 is de naam waaronder Leo van der Veen (interactieve) objecten maakt waarin hardware, elektronica en absurdisme worden gecombineerd.’
Omdat hij met veel goesting alles technisch uitprobeert en de school in probeert te trekken. Joehoe!
(Zijn eerste 3d print met led.)
Wildwoeste ambassadeur voor techniek (met extra aandacht voor de meiden). Onmisbare positieve kracht. Uitvindster en space geek. Met een vaste plek in de Volkskrant (en dat kunnen niet veel mensen zeggen, behalve Rolf Hut dan 😉
Mooie woorden van Bas: ik denk dat @DJOGroningen ook best in deze lijst past. Hier maken kinderen van alles onder deskundige begeleiding van diverse vrijwilligers, die zelf vaak ook weer van alles maken. Van Arduino tot hout, bijna alles is mogelijk.
Tja, geweldig!
Altijd onderweg om als losse of als vaste leraar kinderen te leren programmeren. Met veel energie en inspiratie krijgt hij iedereen aan de code!
Jeroen, Aan, Bertus, Marleen, Jappe, wat zijn jullie geweldig! Een bibliobus is een makerspace. Met jullie wilde roadtrips laten jullie zien dat maken vooral wat (Friese?) moed vereist. En kijk nou die bus! Zo supervet!
Eigenlijk zijn jullie allemaal Grutte Piers! (Of is dat dan weer iets heel stoms Amsterdams om te zeggen?)
Meer volgen! Veel meer.