Ik had tickets voor de tentoonstelling met de werken van Jheronimus Bosch. 2 tickets, op de laatste zaterdag, tussen 21:00 en 22:00. Heel blij! Maar bij het vinden van plek voor de overnachting sloeg de angst me om het hart: nergens plaats in een herberg. Wat zou dat zeggen over de drukte in de tentoonstelling?
Weinig tijd om te kijken, veel andere mensen die ook willen kijken en op een moment van de dag dat onze concentratie niet het allerbest is (want we gaan natuurlijk eerst lekker eten!) Wat nu?
We besloten het museumbezoek te flippen (losjes geïnspireerd op Flipping the classroom).
Flipping het museum: thuis informatie en inspiratie opdoen. En vervolgens het museumbezoek zelf niet als bron van informatie zien, maar als moment om het geleerde te snappen en voelen.
Stap 1: we kochten het boek
Een heel mooi boek. Met veel te lezen en gelukkig ook veel te zien. In eerste instantie keken we vooral, maar later gingen we ook steeds meer lezen.
Stap 2: tekenen om te zien
We tekenen veel hier thuis, ter ontspanning, om te leren zien en om te leren denken. Wij zijn dan ook dol op het Rijksmuseum met hun #hierteekenen.
(Dit was bij Catwalk)
Kijken en tekenen bij Bosch ging heel goed. Vooral zijn tekeningen inspireerden onze jongste enorm. Kijk maar, dit uiltje:
Stap 3: het overal zien
Terwijl we aan het tekenen waren, pakten we ook steeds meer het boek erbij. En merkten we dat we ook meer gingen lezen. En ondertussen was er niet meer alleen een uiltje, maar een heel model-vel.
Wat we ook merkten is dat we de wereld om ons heen beter en gekker gingen zien:
Op dit punt waren we al heel tevreden. Het museumbezoek leek bijna niet meer nodig.
Stap 4: het museumbezoek
Dit weekeind was het dan zover. Kaartjes printen en netjes in de rij. Een lange rij. Bij ieder werk een lange rij. En verboden foto’s te maken. En verboden op een randje te leunen.
Maar jee, wat was het mooi. En ik weet zeker dat ik meer heb kunnen zien omdat we er van te voren zo mee bezig zijn geweest. De mooie details (in de achtergronden!), het mooie haar van Maria, de uiltjes (bijna als zoek-route), de billenkoek, …
Dus was ons betreft is flipping het museum een prima manier om om te gaan met drukke blockbuster-tentoonstellingen. En aan het Noordbrabants Museum: van harte gefeliciteerd. 421.700 bezoekers!
En het werk? Wij denken zeker te weten dat Joen echt veel gevoel voor humor had. Dit geweldige, gekke werk kan toch niet alleen maar voortkomen uit godvrezendheid? Wat een feest.
Wij tekenen nog even door.