Ik houd van mijn vriendin Marcelle Roeper. Natuurlijk gewoon om wie ze is, maar ook om wat ze doet: al jaren kuist zij strand en stad van al het zwerfplastic dat ze tegenkomt. Ruim 15 jaar vertelt ze heel regelmatig wat ze nu weer vond, en vooral- wat ze ervan maakt en hoe ze aan kinderen gaat uitleggen hoe belangrijk het is voor de aarde te zorgen.
Marcelle is een wereldburger. Ze woonde als kind in veel landen op veel continenten en heeft haar grote liefde voor de aarde en alle mensen mee naar Nederland genomen. Ik ken weinig mensen die zo hun eigen keuzes maken en zonder oordeel alles beschouwen.
(Toen ze net weer in Nederland woonde, weigerde ze schoenen te dragen. Want waarom schoenen?)
Waar is Marcelle?
Als je Marcelle kwijt bent, is ze meestal op het strand. Aan het werk. Uren loopt ze langs de vloedlijn.
De tas is een verlengde IKEA tas, dan past er meer in. Mooie dingen gaan mee, maar ook de vieze dingen. Die gooit Marcelle goed weg.
Zeedier
Ze weet alles van de zee en de stromingen. Bij een bepaalde wind spoelt er afval uit Japan aan. En dit jaar vindt ze veel lolly stokjes. (Dat was vorig jaar nog niet.) Het aantal ballon touwtjes neem maar niet af (ze heeft al honderden meters) en deze halloween nagel vind je maar af en toe.
Mooi, mooier
Marcelle is opgeleid als modeontwerper en maakt prints voor stoffen. Vaak met vrolijke eigenwijze dieren. Maar haar plastic illustraties zijn zo mogelijk nog mooier. Want al deze doppen van het Noordzeestrand worden kwallen.
En alle losse stukjes plastic die ze overal vindt, worden met gemak weer de dieren die bedreigd worden.
Duik Als een dolfijn!
Naast ontwerper-kunstenaar is ze zwemjuf. Ze geeft zwemles aan kinderen die zwemmen moeilijk vinden. En door haar blik zonder oordeel, krijgt ze iedereen door het gat. In de zwemles komt alles bij elkaar. Want terwijl je leert zwemmen, leer je van Marcelle ook over de dieren in het water.
En dat we moeten zorgen voor de zee.
Ik denk wel eens dat zonder mensen als Marcelle niks gaat veranderen. Want je kunt praten over problemen, maar je kunt ook heel structureel, vele jaren lang, met diepe overtuiging werken aan het verminderen van het probleem.
Door mooi te vertellen, en door mooie dingen te maken. Mooie dingen, die tegelijk gruwelijk zijn: want aan materiaal heeft Marcelle nooit gebrek.
Plasticfish
- Consumenten: gooi je plastic netjes weg, en minder met ballonnen. Raap de rotzooi op het strand op en gebruik geen plastic rietjes.
- Scholen: nodig Marcelle uit! Ze komt langs in je klas voor een (maak)les en bedenkt een leuke wedstrijd die op je school kunt doen.
- Journalisten: bel haar op voor een interview, ze kan geweldig vertellen.
- Rijke stinkerds: biedt Grote Bedragen voor zo’n mooie kwal en steun Marcelle bij haar missie.
Snel naar haar site plasticfish.nl.
Go go go!