Maakchallenge 2018, een modulaire ontwerptool (blog 2)

Per Ivar Kloen en ik (en mijn te gekke werk werk collega’s!) werken aan een challenge in aanloop naar de Onderwijs MakerFaire in September. In deze blogserie laten we jullie meekijken in ons ontwikkelproces. Feedback is natuurlijk welkom! In onze vorige blog hebben we veel technieken geprobeerd, nu hebben we nagedacht over een goede werkwijze.

De challenge: maak een kettingreactie in een doos met vastgestelde maat. Kies zelf aanpak, thema en techniek. Begint bij A (links) en eindig bij B (rechts), maak je kettingreactie zo lang mogelijk.

Modulaire ontwerptool

Een kettingreactie is een serie losse events achter elkaar. En dan is er een modulaire ontwerp-tool handig. En daar hebben we vandaag over nagedacht: we bedachten kettingkaartjes en een ontwerpvel. Makkelijk uit te printen en gebruiken voor iedereen.

Kettingkaartjes

Kettingkaartjes zijn vellen losse interacties, die je kunt uitknippen en gebruiken om je kettingreactie te ontwerpen op het Ontwerpvel. Het ontwerpvel is A3. Niet helemaal zo groot als de doos, maar wel bij benadering. Zo kun je er realistisch mee ontwerpen door de kaartjes erop te leggen en er aantekeningen bij te maken.

Zo werkt het

Pak het ontwerpvel en de kettingkaartjes.

Kies de interacties die je leuk vindt:

Plan ze op het ontwerpvel, maak er waar nodig aantekeningen bij:

Verzamel de spullen die je nodig hebt:

En bouw je kettingreactie in elkaar!

Met de kaartjes kun je fijn op je werktafel visualiseren hoe je kettingreactie wordt. Het helpt je voor te stellen hoe je kettingreactie gaat werken en hoe de onderdelen op elkaar reageren.

We maken verschillende sets kettingkaartjes: analoog, met elektronica, en wellicht nog meer. We breiden de sets steeds uit. Bij ieder kaartje maken we een klein filmpje en beschrijven we hoe je de interactie moet maken.

Goed idee om het zo aan te pakken? Laat maar weten aan Per-Ivar en mij. We houden erg van feedback. Dikke dank je wel!