Hallo Eva, Matthijs, Jeroen en Humberto,

Ik moet bij een van jullie aan tafel. Echt, geloof me. En omdat jullie dat misschien niet meteen begrijpen, deze brief.

Ik ben bezig met maken. En met het maken van makers. Omdat ik denk dat makers een sterke tegenkracht kunnen zijn tegen de grote bedrijven die steeds meer van ons vragen en voor ons regelen. Maken in letterlijke zin: handvaardig zijn; maar ook als houding: snappen hoe dingen werken en daar vragen over kunnen stellen.

Context: Ik leid (naast mijn werk-werk) stichting Lekkersamenklooien. Met een clubje mensen maken we een goed gelezen en –gewaardeerd blog over maken. We geven een poster uit met daarop alle 50 tools die goed zijn om uit te proberen voor je 12e jaar en maken we Klooikoffers waarmee je gereedschappen kunt leren kennen. En we maken publicaties voor ouders en leerkrachten. We delen alles wat we maken en weten gratis online. Meestal werken we vrijwillig, heel soms krijgen we wat geld. 

Op school en in de bieb

Ons werk raakt aan het onderwijs. De dingen die we maken met de stichting verspreiden we via scholen en bibliotheken. Mensen bedenken zelf wat ze er mee doen. Wij bieden inspiratie, voor leerkrachten en ouders die dat willen. We geven geen gastlessen en doen geen naschoolse clubjes die veel geld kosten. Vraag maar aan mijn maakvriend Peet Sneekes. (En er zijn natuurlijk wel hele goede clubjes die heel betaalbaar zijn. Die gebruiken zelfs onze materialen! #boks) Maar we geloven ook in het versterken van leraren en ouders, want teveel uitbesteden maakt leren en opvoeden niet beter. #datmagookweleensgezegdworden

Wij hebben rete-strenge adviseurs die ons op het goede pad houden. Check maar even of we dat goed doen: Per Ivar Kloen en Arjan van der Meij.

(Kijk wat veel Digi-klooikoffers!)

Passieve consumenten worden actieve producenten

Ons heilige vuur komt voort uit onze vrees voor de prestatiemaatschappij en de rol die we krijgen als passieve consumenten. Wij willen kinderen de macht geven en daarmee ook hun ouders. Regelmatig krijg ik ontroerende verhalen van ouders dat ze dit al lang zochten, dat ze in het samen maken met hun kind rust en eigen kracht vinden. Dat het feit dat ze zelf dingen kunnen en niks hoeven kopen nieuw voor ze is. Een mooie boodschap zo vlak voor Sinterklaas.

En heb ik ook nog een boek geschreven!

Samen met Dieuwertje Boeren (high five!) Het heet Bo bouwt een boot. Een verhaal over een meisje dat ondanks tegenslagen een geweldige boot voor haar opa bouwt.

Prachtig geschreven en prachtig geïllustreerd:

In het boek vind je ook verhalen over gereedschap. Wist je dat er in het eerste Romeinse zakmes niet eens een mes zat? En dat plakband uit liefde is uitgevonden? En ik leer je ook nog even hoe je een touw maakt met je boormachine, handig.

Minder consultants, meer timmermannen

En zo klopt het. Want hoe meer je ziet, hoe groter je kunt denken over wat je kunt en wilt. Je zou kunnen zeggen dat wij voorkomen dat we over een paar jaar met een overschot aan consultants zitten terwijl we eigenlijk timmermannen en uitvinders willen.Ik, zei de gek

Mensen noemen mij een fenomeen; vanwege het niet aflatende hoog brandende heilige vuur waarmee ik passief consumentisme bestrijdt en het actief maken promoot (zeggen ze). En het vuur waarmee ik van alles maak en publiceer en dat gratis deel met (inmiddels) velen in binnen en buitenland (zeggen ze). Met het slechtste business model ooit! (Maar daarmee des te overtuigender.) En allemaal naast mijn drukke werk als creatief directeur. Ik kan het soms zelf ook niet geloven. Als een Don Quichot tegen de molens van het grootkapitaal.

Ok, en de kijkcijfers?

Belangrijk, snap ik. Geen zorgen: ik kan goed vertellen. Doorspekt met zowel anekdotes als kennis, grappig, en heel grof op zijn tijd. Dat kun je checken met bijvoorbeeld Vasilis. En de dingen die ik maak zien er mooi uit; ook op tv.

Borsten!

Oh, en ik heb dus borsten en lang blond haar. Mocht dat qua kijkcijfers nadelig zijn, weet dan dat ik ook graag een snor draag.

First come, first serve

DM me; ik kom graag. En doe het snel! Ik beloof dat ik dan niet bij de andere talkshows ga zitten met mijn snor. Of juist wel. Als een soort tour. Well, whatever. Dat hele maken is gewoon echt heel erg leuk en belangrijk. Dus DM me.

(Wat een gestoorde opschepperij! Klopt, vind ik ook, maar niks gelogen.)